BiH

Srpska već ostvarila kontakte sa novom američkom administracijom

Srpska već ostvarila kontakte sa novom američkom administracijom
Srpska već ostvarila kontakte sa novom američkom administracijom

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Banjaluka već ostvarila kontakte sa novom administracijom SAD i da očekuje dobru saradnju, istakavši da je američka strana već pokazala dobru volju.

"Ti kontakti su bili vidljivi čak i u periodu kada sam dobio poziv za inauguraciju /američkog predsjednika Donalda Trampa/, što je bio, čini mi se, osnovni razlog zašto se ubrzano krenulo u priču o sankcijama protiv mene. Očekujemo da ćemo sa novom američkom administracijom raditi bolje i da će biti mnogo više razumijevanja", istakao je Dodik za beogradsku Televiziju "Hepi".

Predsjednik Srpske rekao je da su spekulacije pisanje sarajevskog "Dnevnog avaza" da će mu, nakon SAD, sankcije uvesti i njemačka Vlada zajedno sa partnerima iz EU.

"Iz Sarajeva ne možete ništa drugo da očekujete nego to da vam žele sve najgore. Tako da to može biti u sferi spekulacija", naveo je Dodik.

On je dodao da se u pisanju "Avaza" svih ovih dana moglo vidjeti koliko je mržnje i likovanja prema onome što je navodno preduzeto.

"Samo prije nekoliko godina, gotovo da nema političara u BiH, koji nije imao taj status. Ali, evo, oni u tome uživaju", ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske izrazio je uvjerenje da Evropa neće, niti ima razloga da mu uvede sankcije. "Uvijek sam poštivao slovo Dejtonskog sporazuma i ako je iko to jasno govorio, to sam bio ja. A, Dejtonski sporazum su kršili upravo oni koji su htjeli da okrive mene za to", naglasio je Dodik.

On je naveo da je Dejtosnki sporazum odličan, ali da je problem u tome što je on degradiran i promijenje aktivnostima visokog predstavnika i zapadne administracije.

"Tako da, u tom pogledu, predstoji još dosta razgovora o tome da se shvatimo i razumijemo. Moja početna pozicija je slovo Dejtonskog sporazuma i izvorni Dejtonski sporazum", rekao je Dodik, podsjetivši da je Republika Srpska izgubila nadležnosti u pravosuđu, bezbjednosti, energetici, javnim nabavkama, upravljanju granicom, pitanju izbjeglica i statistici.

Komentarišući posjetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića Srbiji, Dodik je rekao da pozdravlja takav vid saradnje i da je dobro da se vode razgovori između svih institucija u regionu, dodavši da je premijer Srbije Aleksandar Vučić inicirao te razgovore.

"U svakom slučaju dobro je da bude kontakata da se razgovara, ali treba raščistiti neke zablude koje se prave ili netačno se prikazuje. Ali, što se nas tiče u Republici Srpskoj, treba pridavati značaj svakom onom koji ima značaj", rekao je Dodik.

On je pojasnio da je Zvizdić predsjedavajući Savjeta ministara BiH, a ne predsjednik vlade i da Savjet ministara nije Vlada, nego pomoćni organ Predsjedništva BiH, te da u tom pogledu Zvizdić ima veoma ograničene nadležnosti.

"Postoje kopredsjednici Savjeta ministara i u suštini Savjet ministara je, prema Dejtonskom sporazumu, trebalo da ima samo tri ministarstva, a danas ih ima 10", podsjetio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije