BiH

Srpska za rješavanje nadležnosti Suda BiH

Srpska za rješavanje nadležnosti Suda BiH
Srpska za rješavanje nadležnosti Suda BiH

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će se predstavnici Srpske na predstojećem sastanku strukturalnog dijaloga u Briselu zalagati za rješavanje pitanja nadležnosti Suda BiH, koje do sada nije jasno definisano i omogućava potpuno lični pristup kada je riječ o biranju predmeta.

"Želim biti precizan, ne smatram to personalnim pitanjem, nikada ne govorim o pojedincima, mislim da predsjednik Suda BiH ima visoke reference. Govorim o nedosljednosti zakona i o institucionalnim problemu. Osnovno je pitanje nadležnosti, i nadam se da ćemo na njega ponuditi zajednički i kvalitetan odgovor", poručio je Kasipović.

On je dodao da će iz rješenja nadležnosti Suda BiH proizaći i ostala pitanja, a to su rad na Zakonu o Tužilaštvu BiH, Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, Krivičnom zakonu.

Prema njegovim riječima, predstavnici Srpske čine sve da dogovore principe na osnovu kojih bi uvrstili i temu budućeg rada Visokog sudskog tužilačkog savjeta BiH.

"Ponudili smo principe kolegama u ministarstvima pravde BiH i Federcije BiH /FBiH/. Ukoliko se dogovorimo u vezi sa principima i oni budu zajednički stav, onda će sasvim sigurno biti vrlo lako pripremiti i usvojiti Zakon o VSTS BiH", naveo je Kasipović.

On je rekao da su predstavnici Srpske ponudili svoju verziju rješenja i ministrima pravde BiH i FBiH, te da očekuje postizanje saglasnosti.

Veoma je važno, naglasio je Kasipović, da se predstavnici Republike Srpske, u nastavku strukturalnog dijaloga u Briselu, kreću u okviru zaključaka koje je Narodna skupština usvojila u aprilu, na prijedlog dva skupštinska odbora.

"To je okvir kojeg ćemo se mi apsolutno držati i iz kojeg nećemo izlaziti. Mislim da je Skupština u stvari trasirala put za nastavak strukturalnog dijaloga. O tome sam u utorak razgovarao i postigao dogovor i sa predstavnicima skupštinskih odbora", istakao je Kasipović.

Ministar pravde Srpske napomenuo je da su predstavnici Srpske, u potpunosti posvećeni pripremi narednog sastanka strukturalnog dijaloga, koji će biti održan 10. septembra.

"Smatram da novi format strukturalnog dijaloga, dogovoren na sastanku 13. jula u Sarajevu, predstavlja osnovni preduslov za efikasan i odgovoran rad na postizanju konkretnih rezultata, koji će predstavljati osnovu da se konačno riješe pitanja zbog kojih je strukturalni dijalog i porenut", rekao je Kasipović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije