BiH

Srpska zbog blokada na nivou BiH ostala bez 748 miliona KM

Srpska zbog blokada na nivou BiH ostala bez 748 miliona KM
Foto: Ilustracija | Srpska zbog blokada na nivou BiH ostala bez 748 miliona KM

BANJALUKA - Republika Srpska je, zbog blokada na nivou BiH, pretrpjela gubitke u iznosu od 748 miliona KM, rečeno je u kabinetu predsjednika Vlade Srpske.

Prema podacima Ministarstva finansija, Republika Srpska je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebalo da dobije 250 miliona KM, od Svjetske banke 154 miliona, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 157 miliona i od Evropske investicione banke (EIB) 92 miliona, dok Srpska, zbog neusvajanja zakona o akcizama na nivou BiH, na godišnjem nivou gubi 95 miliona KM. 

Sredstva Svjetske banke trebalo je da budu utrošena u projekat DPL-a za razvojnu politiku u iznosu od 58 miliona KM, za podršku zapošljavanju - 41 milion i za reformu bankarskog sektora - 55 miliona KM. 

"Od sredstava EBRD-a trebalo je da bude finansiran auto-put Banjaluka - Doboj sa 20 miliona KM i Koridor 'Pet Ce', odnosno dvije petlje i šest kilometara auto-puta, sa 137 miliona KM", rečeno je Srni u kabinetu predsjednika Vlade Srpske i naglašeno da je Republika Srpska za auto-put Banjaluka - Doboj trebalo da dobije 92 miliona KM od Evropske investicione banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije