BiH

Srpski delegati traže hitnu raspravu o izmjeni Krivičnog zakona BiH

Srpski delegati traže hitnu raspravu o izmjeni Krivičnog zakona BiH
Srpski delegati traže hitnu raspravu o izmjeni Krivičnog zakona BiH

SARAJEVO - Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je u Sarajevu, a u dnevni red, na zahtjev Kluba srpskih delegata, uvršten je zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Zakonom, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, provodi se odluka Ustavnog suda BiH i sudijama i tužiocima na nivou BiH uvode naknade za ishranu tokom rada, prevoza na posao i sa posla, te troškove smještaja i odvojenog života, u skladu sa odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Među 56 tačaka predloženog dnevnog reda nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH.

Predlagač zakona, Savjet ministara, kao ciljeve predloženih izmjena i dopuna naveo je stvaranje veće pravne sigurnosti, te unapređenje i pojednostavljenje procesa priliva direktnih stranih ulaganja, odnosno poboljšanje poslovnog okruženja i investicione klime.

Izmjene i dopune Zakona usmjerene su na otklanjanje barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora da bi se investitorima poslala jasna poruka da je BiH opredijeljena za privlačenje novih, te zadržavanje i proširenje postojećih investicija, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u zemlji.

Pred delegatima će se naći i više izvještaja, među kojima i izvještaji o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu, te izvršenoj reviziji učinka o temi "Izdaci za sudske sporove".

Pred novim sazivom Doma naroda naći će se i izvještaji komisije Kolegijuma ovog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o više prijedloga zakona i zaključaka o kojima nije bilo saglasnosti u prethodnom mandatu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije