BiH

Stanari biraju vlast

Stanari biraju vlast
Stanari biraju vlast

DOBOJ - Koordinatori Odbora za obnavljanje opštine Stanari podnijeli su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zahtjev za raspisivanje izbora u ovoj lokalnoj zajednici, a mještani od buduće vlasti očekuju veće zapošljavanje i osnivanje neophodnih ustanova.

"Zahtjev smo predali u ponedjeljak i u roku od 30 do 90 dana biće održani lokalni izbori, na kojima ćemo izabrati načelnika i 15 odbornika Skupštine opštine. Vjerovatno će se čekati zakonom krajnji rok za raspisivanje izbora i njih će, po svemu sudeći, sprovoditi  Gradska izborna komisija Doboj", rekao je u petak Goran Jerinić, jedan od koordinatora Odbora za obnavljanje opštine Stanari, koji će najvjerovatnije biti kandidat SNSD-a za načelnika ove opštine.

Kako nezvanično saznajemo, njegov protivkandidat iz najveće opozicione stranke biće Mladen Kršić, aktuelni poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

"Nakon izbora i kada se konstituiše Skupština opštine počeće se sa formiranjem institucija, opštinske organizacije, itd...", kazao je Jerinić.

Na teritoriji koju pokriva opština Stanari trenutno živi oko 11.000 stanovnika u 13 naseljenih mjesta, a imaju oko 750 zaposlenih. Elaborat o opravdanosti osnivanja opštine Stanari pokazao je da bi prvobitni budžet mogao biti oko 4,8 miliona KM.

Kada su u pitanju očekivanja mještana Stanara od nove opštine, ona se prije svega odnose na više radnih mjesta, zapošljavanje mladih, da imaju dom zdravlja, vrtić, redovne komunalne usluge, ali i zgradu opštine u kojoj će moći rješavati probleme koji ih muče.

"Potrebni su nam i vatrogasci, komunalno preduzeće, srednja škola, da bismo donekle funkcionisali kao opština. Već duže vrijeme stanovnici Stanara imaju problema i sa vodom, pa bi trebalo da se riješi pitanje gazdovanja vodovodom. Imamo i rasvjetu od pedesetih godina prošlog vijeka. Kada su Stanari dobili uličnu rasvjetu, tada je ni Prnjavor nije imao", navodi Slaviša Maksimović, mještanin Stanara.

On ističe da su Stanari nedavno dobili Dom omladine, koji će služiti za lokalne potrebe organizovanja manifestacija, rad sportskih klubova, a po potrebi može se iskoristiti i kao kino-sala.

Milica Bačić, koju smo sreli na autobuskom stajalištu u centru Stanara, kaže da bi joj najviše odgovaralo da mjesto u kojem živi što prije dobije dom zdravlja, pošto sada na ljekarski pregled ide u Doboj.

Mještani sa kojima smo razgovarali od novih vlasti u Stanarima očekuju zaposlenje, prije svega, socijalno ugroženih kategorija stanovništva i djece poginulih boraca.

Načelnika i 15 odbornika opštine Stanari biraće oko 7.800 birača, a kako se očekuje svaka od mjesnih zajednica mogla bi imati svog predstavnika.

"Svi politički subjekti koji budu sakupili najmanje stotinu potpisa mogu učestvovati u izborima za organe ove opštine. Ono što je sigurno, nećemo se u velikoj mjeri moći dijeliti po političkoj osnovi u ovoj prvoj fazi jer predstoji težak posao da se opština osnuje, trebaće nam jedinstvo, a tek možda na sljedećim izborima ćemo se boriti na političkim principima", smatra Jerinić.

Budžet opštine Stanari projektovan je na oko 4,8 miliona KM, a puniće se prihodom od RiTE i drugih privrednih subjekata koji posluju na ovom području, čiji budući čelnici namjeravaju razvijati djelatnosti koje će biti na usluzi RiTE, a time i sugrađanima najmlađe opštine u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije