BiH

"Štetna turska politika na Balkanu, a posebno u BiH"

"Štetna turska politika na Balkanu, a posebno u BiH"
"Štetna turska politika na Balkanu, a posebno u BiH"

BEOGRAD - Turska politika na Balkanu, a posebno prema BiH je štetna, jer pothranjuje nerealne ambicije i podržava samo jednu stranu političkog Sarajeva, te tako onemogućava kompromise koji su neophodni i potrebni BiH, istaknuto je u Beogradu na tribini "Uloga Turske na Balkanu".

Na skupu, na kojem su govorili orijentalista Darko Tanasković i eksperti za terorizam Darko Trifunović i   Dževad Galijašević, ocijenjeno je da će Turska  uvijek u datom trenutku na Balkanu podržati onu muslimansku zajednicu koja dugoročno može da doprinese obnavljanju njenog uticaja u regionu i od koje će dugoročno imati koristi za svoje ciljeve.   

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević  rekao je da je Turska više sekularna zemlja, nego BiH i da u Turskoj religija nije toliko važna, ali se primjećuje reislamizacija, zbog čega i nastaju problemi za Balkan.

Galijašević ne smatra da Turska ima neku veliku vojnu moć, jer nema nuklarnu silu, te ocijenio da Turska, ako želi "zelenu transferzalu" na Balkanu,  mora da računa i na tradicionalne interese Rusije.

"Turska moć izvire ne iz njene vojne sile, nego iz američkog geopolitičkog interesa. Naš problem je što je Amerika otvorila vrata Turskoj na Balkan", rekao je Galijašević.

On je ocijenio da je turska politika štetna i za Bugarsku, jer podstiče tursku manjinu da ne komunicira  sa vladom u Sofiji, kao i za Srbiju, jer podržava kriminalnu tvorevinu Kosovo, a u Sandžaku  lansira jednog lokalnog hodžu koji treba da bude partner u razgovorima sa najvišim srpskim vrhom  i razrješava ustavni položaj vjerskih zajednica u Srbiji, što je besmisleno.

"Turska politika je politika `slona u staklarskoj radnji`, jer ona i kada ne želi zlo, čini zlo. Ona dolazi na Balkan, na trusnu političku scenu, gdje ima previše političkih problema,  a ne donosi nijedno rješenje", rekao je Galijašević.

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost Darko Trifunović  ocijenio je da se radikalizacija koja se dešava u Turskoj odnosi i na njene aspiracije ne samo prema Balkanu, nego i prema centralnoj Aziji i Kini, gdje žive Ujguri.

"Ono što se dešava u Turskoj imaće uticaj i ovde, a pitanje je kako će se Srbija postaviti prema narastajućem turskom uticaju", rekao je Trifunović. 

Beogradski orijentalista Darko Tanasković, koji je pet godina bio ambasador nekadašnje SR Jugoslavije u Ankari, rekao je da su "većina Turaka po mentalitetu neoosmanlije, bez obzira koliko bili obrazovani ili djelovali prozapadno", te dodao da je to legitimno i logično.

"Neoosmanizam srećemo svuda oko sebe, dok nas drugi ubeđuju da to ne postoji", rekao je Tanasković, podsjećajući na ideju turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua o neoosmanizmu  Balkanu kao jednom od prioriteta turske spoljne politike.

On je ocijenio da Turska, ipak, neće postati Iran ili Saudijska Arabija, bez obzira na to što se Turci vraćaju svom nasljeđu, ali da se u saradnji sa Turskom mora biti oprezan i uspostaviti granice dokle ide ta saradnja.

Tanasković je ocijenio da  Turska neoosmanizam provodi mimikrijski i da to njeni partneri, među kojima je i Srbija, često ne prepoznaju, kao što ne prepoznaju tursku strategiju da investira tamo gdje ima dugoročni interes.

On je citirao pisanje turskog lista "Zaman", gdje autori navode da su otomanija i neoosmanizam zavladali duhovnim stanjem Turaka, koji se ponovo osjećaju imperijalno.               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije