BiH

Stevandić: Očuvati sjećanje na stradanje Vozućana

Stevandić: Očuvati sjećanje na stradanje Vozućana
Foto: N.N. | Stevandić: Očuvati sjećanje na stradanje vozućana

DOBOJ - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas da dokle god postoji "Marš stazama egzodusa" koji se završava u Vozući, Srbi zaslužuju da se upisuju u narod koji njeguje svoju tradiciju, sa pijetetom se sjeća svojih žrtava i trudi se da za zločine nad srpskim narodom i za egzodus Vozućana jednog dana počinioci odgovaraju.

"Dok postoji dobra organizacija u obilježavanju događaja koji karakterišu velike tragedije i za koje znate da još niko nije odgovarao, postoji nada da nađemo svoje nestale, postoji nada da odgovaraju oni koji su za to krivi", izjavio je novinarima Stevandić, koji večeras u Doboju prisustvuje svečanoj akademiji povodom obilježavanja 23 godine od stradanja Srba iz doline Krivaje.

Stevandić je poručio da postoji obaveza da se pokaže budućim pokoljenjima da srpski narod cijeni žrtve sunarodnika koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku.

Današnjoj akademiji prisustvuju i izaslanik predsjednika Srpske Miladin Dragičević, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko–invalidske zaštite Milenko Savanović, predstavnici Oružanih snaga BiH, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, načelnik Petrova Ozren Petković, predstavnici drugih lokalnih zajednica, boračkih organizacija i Srpske pravoslavne crkve.

Akademiji prisustvuju i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac, predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine. Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 126 još traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije