BiH

Stevandić: Odlukom Ustavnog suda pokušava se izazvati nova kriza

Stevandić: Odlukom Ustavnog suda pokušava se izazvati nova kriza
Foto: Ilustracija | Stevandić: Odlukom Ustavnog suda pokušava se izazvati nova kriza

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da odluka Ustavnog suda BiH, kojom je kao neosnovana odbijena apelacija Srpske podnesena protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na BiH, neće biti ni prva ni posljednja nesprovedena odluka ovog suda.

Stevandić je rekao da se ovakvim odlukama pokušava izazvati nova kriza, da se Srpska za nešto ponovo optuži i da se napadaju stvari koje su najsvetije.

"Udaraju na Republiku Srpsku - na ime i prezime, rođendan i imovinu - na stvari koje su najsvetije. Srpska ne može ostati nijema", istakao je Stevandić.

On je pozvao Ustavni sud BiH da se prvo pozabavi sa svim ranije nesprovedenim odlukama u Federaciji BiH.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ Srni je danas rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Pravobranilaštvo Republike Srpske u apelaciji koju je Ustavni sud BiH odbio 6. jula navelo je da je presudama Suda BiH o imovini u Han Pijesku prekršeno pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije