BiH

Stevandić: RS se referendumom bori za ravnopravnost

Stevandić: RS se referendumom bori za ravnopravnost
Stevandić: RS se referendumom bori za ravnopravnost

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je zadovoljstvo demokratskim kapacitetima Srpske jer se u njoj raspravlja o krupnim temama kao što je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Imali smo demokratsku raspravu, glasanje, obrazloženja i najvažnije je da možemo da kažemo da Srpska pokazuje sav svoj demokratski potencijal i poštivanje svih različitih mišljenja", rekao je Stevandić danas novinarima u Banjaluci.

Stevandić je istakao da je demokratsko pravo Republike Srpske da se bori za ravnopravnost, ne usmjeravajući nijedan akt protiv bilo kojeg naroda i građanina.

"Republika Srpska, njen parlament i sve institucije putem referenduma bore se za ravnopravnost optuženih i osuđenih, pa čak i za ravnopravnost mrtvih koji su, nažalost, u neravnopravnom položaju u BiH", naglasio je Stevandić.

On je rekao da je zadovoljan što procedura u vezi sa referendumom u Srpskoj ima mnogo "pismenije i ljepše oblike od eha u javnosti", koji je "prebogat prepucavanjima" koja nisu primjerena demokratskoj i pravnoj proceduri.

Stevandić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je referendum ušao u proceduru u parlamentu Srpske i Vijeću naroda Republike Srpske.

On je napomenuo da Klub Srba, Klub ostalih i Klub Hrvata na današnjoj sjednici Vijeća naroda Republike Srpske nisu podržali zahtjev Kluba Bošnjaka za pokretanje veta.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je 23. jula veto na odluku Narodne skupštine o referendumu u Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji bi trebalo da bude održan u prvoj nedjelji, po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije