BiH

Stevandić: Srpska nije objekat, već subjekat međunarodnog prava

Stevandić: Srpska nije objekat, već subjekat međunarodnog prava
Foto: N.N. | Stevandić: Srpska nije objekat, već subjekat međunarodnog prava

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je večeras Srni da Srpska nije objekat, već subjekat međunarodnog prava, potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma i stvaralac BiH, te da joj se to pravo ne može oduzeti ni današnjim kominikeom Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIC).

"BiH je nastala uz saglasnost Srpske i bez Srpske nema BiH. Bez saglasnosti Srpske nema nikakvih odluka u BiH - ni o unitarnoj državi, niti odluka koje PIC može da nametne van Dejtonskog mirovnog sporazuma“, rekao je Stevandić.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a saopštili su danas, povodom navoda iz zaključka Narodne skupštne Republike Srpske od 7. novembra, da BiH nije zajednica država i da je Republika Srpska sastavni entitet BiH, a ne država sama po sebi.

U kominikeu, čiji tekst, kako je rekao visoki predstavnik Valentin Incko, nije podržao predstavnik Rusije, navodi se da, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, suverenitet i državnost počivaju na državi BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici 7. na 8. novembra stavila van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, konstatujući da nisu prestali razlozi za raspravu i ocjenu načina nastanka tih institucija putem nametanja Zakona o Sudu BiH od visokog predstavnika za BiH.

Prihvaćeni su zaključci klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K u kojim se, između ostalog, navodi da je potrebno odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH vratiti na dnevni red i sprovesti je čim bude postignut konsenzus svih važnih političkih subjekata sa sjedištem u Srpskoj zastupljenih u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Jedan od zaključaka je da je Republici Srpskoj Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđena državnost koju je unijela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumijevanju o promjeni svakog od 11 aneksa Dejtonskog sporazuma zajedno sa Federacijom BiH.

"To podrazumijeva da Republika Srpska ima pravo i obavezu da se izjašnjava o svim pitanjima od interesa za pravni položaj, status, pa i o pitanjima nadležnosti za pravosuđe u skladu sa Aneksom 4", navodi se u zaključku Narodne skupštine Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije