BiH

Stevandić: Sud i tužilaštvo BiH podijeliti na odjeljenja za Srpsku i FBiH

Stevandić: Sud i tužilaštvo BiH podijeliti na odjeljenja za Srpsku i FBiH
Stevandić: Sud i tužilaštvo BiH podijeliti na odjeljenja za Srpsku i FBiH

BANJALUKA - Ujedinjena Srpska uputiće narednih dana inicijativu svim političkim subjektima Republike Srpske da Sud i Tužilaštvo BiH budu podijeljeni na dva odjeljenja - za Srpsku, čije bi sjedište bilo u Banjaluci, i za Federaciju BiH, čije bi sjedište bilo u Sarajevu, najavio je predsjednik ove stranke Nenad Stevandić.

Stevandić smatra da bi efekti ovakvog organizovanja Suda i Tužilaštva BiH bili praktični i ekonomični.

"U toku postupaka pred Sudom BiH građani iz Srpske su teritorijalno, finansijski i organizaciono diskriminisani jer je njima i njihovim advokatima i saradnicima povećan obim troškova, a smanjeno korisno vrijeme za pripremu odbrane. Diskriminiše se i teritorija entiteta kao mjesto za vođenje sudskih postupaka", rekao je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da Ujedinjena Srpska predlaže ovu podjelu dok ne bude donesena validna i za Republiku Srpsku prihvatljiva odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, a s obzirom na to da organi na nivou BiH funkcionišu po principu teritorijalno podijeljenih nadležnosti, kao što su Uprava za indirektno oporezivanje, te Centralna banka BiH.

Stevandić je naglasio da će ova stranka Vladi Srpske i Ministarstvu pravde uputiti inicijativu da ove godine bude donesen novi zakon o amnestiji, jer je nesporno da više od 10 godina nije donesena amnestija kao pravni akt i da u vaspitno-popravnim ustanovama postoji veliki broj starih i bolesnih lica i osoba koja su rehabilitovane i spremne za normalne okolnosti života.

"Iz ovog procesa bi, prema našem mišljenju, trebalo isključiti osuđene za silovanja, pedofiliju i trgovinu narkoticioma, te slična krivična djela", pojasnio je Stevandić.

Govoreći o predstojećim izborima, Stevandić je naveo da Ujedinjenoj Srpskoj postoji više potencijalnih kandidata za gradonačelnika Banjaluke, koji imaju više znanja i mogućnosti za tu funkciju i od njega, i od Dragana Čavića i od Igora Radojičića, te najavio da će stranka do kraja aprila zauzeti stav o ovom pitanju.

"Broj članova i svakodnevna dešavanja nam daju za pravo da tu budemo ravnopravno tretirani, a ne kao neko ko će se prema nekome opredjeljivati", dodao je Stevandić.

Član Predsjedništva Ujedinjene Srpske Milorad Savić rekao je da će ova stranka formirati fond za rješavanje pitanja boračkih kategorija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije