BiH

Stevanović: Iz GŠ VRS nije bilo naređenja da se vrše zločini

Stevanović: Iz GŠ VRS nije bilo naređenja da se vrše zločini
Stevanović: Iz GŠ VRS nije bilo naređenja da se vrše zločini

HAG - Iz Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine nije izdato naređenje da budu počinjeni zločini, rekao je pred Haškim sudom glavni šifrant u Puku veze pri Glavnom štabu Tihomir Stevanović.

Stevanović je na suđenju generalu Ratku Mladiću rekao da je general bio veoma stručan, profesionalan i vrlo strog starješina, koji nikada nije razdvajao ljude po nacionalnoj pripadnosti.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Stevanović je istakao da je general Mladić iznad svega cijenio svoj narod i odlikovao se poštenjem.

Stevanović je kao svjedok odbrane detaljno opisao i sistem veza kojima je raspolagao Glavni štab Vojske Republike Srpske, naročito sistem zaštite koju je vojska koristila u prenošenju poruka.

Advokat odbrane Miodrag Stojanović rekao je da je svjedok veoma argumentovano iznio kakav je bio ključ zaštite sistema veza i ustvrdio da Armija BiH, uređajima kojima je raspolagala, nije mogla dekodirati, dešifrovati i identifikovati učesnike u razgovorima kao ni razgovore koje su vodili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Stojanović je objasnio da je time dokazano da presretnuti razgovori, koje koristi tužilaštvo, ili nisu vjerodostojni ili su dobijeni od drugog izvora, a ne od Armije BiH poslije rata.

Kao takvi, dodao je Stojanović, ne mogu biti iskorišteni u predmetu kao validni i valjani dokazi.

Na suđenju generalu Mladiću danas je svjedok odbrane govorio i o događajima u i oko Sarajeva 1992. godine, izvlačenju jedinica JNA iz Sarajeva i napadima paravojnih muslimanskih formacija "zelenih beretki" i "patriotske lige" na JNA i srpske kuće i imovinu, kao i o protjerivanju srpskog stanovništva iz Pofalića.

Suđenje se nastavlja sutra kada će tužilac sat vremena nastaviti da ispituje Tihomira Stevanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije