BiH

Stolac posvađao članove CIK-a

Stolac posvađao članove CIK-a
Stolac posvađao članove CIK-a

SARAJEVO - Umjesto da riješe problem prekinutih izbora u Stocu, članovi Centralne izborne komisije BiH međusobno su se posvađali.

Vlado Rogić, član CIK-a, optužio je Ahmeta Šantića, predsjednika CIK-a, da neće da se sprovede postupak protiv onih koji su prekinuli izbore u Stocu 2. oktobra ove godine, a njega je podržao i Stjepan Mikić, takođe član CIK-a, koji je konstatovao da izbori u toj lokalnoj zajednici nisu sprovedeni zbog nasilništva.

Sam Šantić juče je rekao da su nadležne službe Komisije dobile zadatak da predlože nove odluke o utvrđivanju odgovornosti u slučaju prekida izbornog procesa podsjećajući da je Sud BiH poništio četiri odluke CIK-a koje se odnose na kandidate na lokalnim izborima u Stocu te da ih je vratio Komisiji na ponovno odlučivanje.

"Sad je na CIK-u da postupi prema uputstvima Suda BiH", rekao je Šantić.

On je dodao da je Sud BiH potvrdio odluku CIK-a o razrješenju dužnosti članova Opštinske izborne komisije Stolac i da je sada potrebno pristupiti imenovanju nove komisije.     

"Dok sve odluke ne postanu pravosnažne, dok ne bude imenovan novi OIK, CIK neće moći donijeti odluku o poništenju izbora u Stocu", istakao je Šantić, podsjećajući da je u toku žalbeni proces za više od 30 odluka koje se odnose na biračke odbore u Stocu te da je neophodno da se ovaj postupak okonča prije poništenja i raspisivanja novih izbora.     

Podsjećanja radi, CIK je ranije odlučio da zbog prekida izbornog procesa u Stocu sa kandidatske liste budu skinuti Salmir Kaplan, Ahmet Ljubović, Demir Mahmutćehajić i Božo Raguž, a pored toga izrečena im je i kazna od 5.000 KM. Ove odluke CIK-a poništio je Sud BiH i vratio ih na ponovno odlučivanje.

Rogić je na juče održanoj sjednici predložio da se imenuje novi, nepristrasan tim koji bi napravio novi prijedlog rješenja, a konkretno je predložio i novi sastav tog tima, na šta se usprotivio Suad Arnautović, takođe član CIK-a, tvrdeći da je riječ o etničkom selektovanju službenika CIK-a, odnosno segregaciji.

Na ove konstatacije Arnautovića, Rogić je rekao da nije spomenuo ničiju nacionalnost, pojašnjavajući da je imenovanje novog tima zatražio zbog nestručnosti, optužujući pojedince da su namjerno opstruisali rad organa koji su odlučivali o ovom slučaju te da su pripremili izvještaj koji je pun propusta, što je na kraju potvrdio i Sud.

Nakon ovoga Rogić je demonstrativno napustio sjednicu.

Rogića i Mikića, koji su tražili da se utvrdi odgovornost i izreknu kazne onima koji su krivi za prekid izbora u Stocu, podržao je i Branko Petrić, član CIK-a, koji je istakao da treba završiti proces utvrđivanja odgovornosti.

"Ne možemo zažmiriti na čitav problem", rekao je Petrić.

Zbog vrijeđanja RS kazna 5.000 KM

Centralna izborna komisija BiH u ponovljenom postupku izrekla je kaznu od 5.000 KM Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci - Sefer Halilović zbog govora mržnje u predizbornoj kampanji. Halilović je tada, tačnije 26. septembra ove godine, RS nazvao "genocidnom tvorevinom", zbog čega je CIK i utvrdio da koristi jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje i širenje mržnje. Član CIK-a Branko Petrić istakao je da bi tolerisanje ovakvih istupa, posebno u predizbornoj kampanji, predstavljalo opasan presedan i dalo inspiraciju drugima kako se mogu ponašati. CIK je još  ranije kaznio Halilovića za ovu izjavu, na šta se on žalio Sudu BiH, koji je ocijenio da Komisija nije dokazala da je riječ o govoru mržnje.

Takođe CIK je juče na osnovu nalaza revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka iz 2014. godine izrekao novčane kazne za 12 političkih stranaka, dok ih je 13 kažnjeno zabranom kandidovanja na narednim izborima. Najviša novčana kazna izrečena je Stranci evropske socijaldemokratije i to 62.100 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije