BiH

Stradanje na saobraćajnicama u RS kao u Švedskoj prije 40 godina

Stradanje na saobraćajnicama u RS  kao u Švedskoj prije 40 godina
Stradanje na saobraćajnicama u RS kao u Švedskoj prije 40 godina

BANJALUKA - RS po bezbjednosti saobraćaja daleko zaostaje za najrazvijenijim zemljama u Evropi, a stradanje na saobraćajnicama u RS je na nivou koji je Švedska imala prije 40 godina.

To je jedna od poruka koje su u petak poslate sa skupa na temu "Strategija bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS", održanog u Banjaluci.

Stručnjake zabrinjava činjenica da su na putevima RS prošle godine poginule 163 osobe, 3.219 ih je povrijeđeno, a pričinjena je i šteta u iznosu od 160 miliona KM. U posljednjih deset godina na putevima u RS poginule su čak 1.852 osobe, a povrijeđeno ih je 32.953.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, ističe da istraživanje sprovedeno u RS pokazuje da saobraćajne nezgode i nesreće, sa sadašnjim stanjem, koštaju više od 160 miliona KM na godišnjem nivou, a što je više od dva odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

"Ukoliko bismo uradili samo 10 odsto pomaka u smislu bezbjednosti, mogli bismo računati na značajna sredstva koja bi se mogla utrošiti na edukaciju", rekao je Čubrilović.

Povrede u saobraćaju jedan od tri vodeća uzroka smrti u starosnom dobu od pete do 44. godine

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da Ministarstvo na kvalitetan i siguran način definiše pravce djelovanja u ovoj oblasti, ističući akciju koja se odnosi na zaštitu djece na putu od kuće do škole.

"Stoga posljednjih godina nijedno dijete nije poginulo u saobraćaju na putu od kuće do škole i obratno. Sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS pripremamo i aktivnost koja se odnosi na pružanje prve pomoći licima povrijeđenim u saobraćaju", kaže Čađo.

Krsto Lipovac, zamjenik rukovodioca tima "SviRoud", koji je sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS izrađivao "Strategiju bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS", kaže da je ta studija veoma ambiciozna.

Argumentuje to podatkom da je u toku posljednjih osam mjeseci realizovano više od 40 različitih obuka kroz koje su prošli učitelji, policajci, zdravstveni radnici i drugi. Posebna pažnja je posvećena obuci inženjera koji projektuju puteve i pripremaju planove rehabilitacije.

"Stradanje u RS je na nivou koji je imala Švedska prije 40 godina. Naš zadatak je da taj period skratimo i sustignemo Švedsku koja važi za lidera u ovoj oblasti u svijetu", naglasio je Lipovac.

Saobraćajne nezgode i nesreće koštaju više od 160 miliona KM godišnje

Na skupu je istaknuto da su povrede u saobraćaju jedan od tri vodeća uzroka smrti u starosnom dobu od pete do 44. godine.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kaže da nije ni obaviješten o održavanju ovog skupa, što, ističe, pokazuje da "nadležni nemaju jasan stav o rješavanju problema saobraćajnih nesreća na putevima u RS".

"NVO i mediji su ti koji su u proteklim godinama učinili mnogo na smanjenju broja nesreća", naveo je Jaćimović, te dodaje da je sve više nesreća zbog prebrze vožnje, alkohola i tehnički neispravnih vozila na putevima.

Bilans saobraćajnih nesreća u RS (2011.)

Mrtvih                                                                                               163

Povrijeđenih                                                                                   3.219

Materijalna šteta (u milionima KM)                                             160

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije