BiH

Štrajkač prijeti samospaljivanjem pred Vladom RS

Štrajkač prijeti samospaljivanjem pred Vladom RS
Štrajkač prijeti samospaljivanjem pred Vladom RS

BANJALUKA - Vlasnik stare devizne štednje Mitar Malić iz Prnjavora danas je u banjalučkom parku Mladen Stojanović počeo šestodnevni štrajk glađu, poslije kojeg je najavio da će se posuti benzinom i spaliti jer je, kako tvrdi, prevaren za 534.360 evra.

Malić je u aprilu 2004.godine potpisao ugovor o zajmu stare devizne štednje u iznosu od 534.360 evra sa Velimirom Simićem iz Banjaluke. On se, kaže Malić, obavezao da će mu u roku od četiri godine isplatiti 90 odsto primljenih novčanih sredstava, što nije uradio.

Malić je rekao da je ugovor potpisao na nagovor službenika Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ iz Prnjavora. Taj službenik mu je, prema njegovim riječima, rekao da deviznu štednju neće dobiti nikada već da je proda ljudima koji kupuju državni kapital.

Malić ističe da je na sudove i advokate do sada potrošio više od 20.000 evra.

"Okružno tužilaštvo mi je poslalo rješenje da nema osnova za gonjenje čovjeka koji je moj novac prodao ili dao drugima na raspolaganje, tako da ja više nemam nikakve šanse i morao sam se odlučiti na ovakav korak", kaže Malić.

On je pozvao sve, koji mogu da riješe ovaj problem, da dođu i razgovaraju sa njim, naglasivši da će se, ukoliko se njegov slučaj ne počne rješavati po hitnom postupku, javno spaliti.

Predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić kaže da ovakavih slučajeva u BiH ima na desetine hiljada.

"Najmanje ima 80.000 deviznih štediša koji su vlasnici više od 10.000 maraka stare devizne štednje. NJihovo ukupno potraživanje je oko 3.300.000.000. maraka bez kamata", objašnjava Nišić.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije