BiH

Stranci brane usvajanje budžeta FBiH za 2019.

Stranci brane usvajanje budžeta FBiH za 2019.
Foto: N.N. | Stranci brane usvajanje budžeta FBiH za 2019.

SARAJEVO - Federacija BiH će do daljeg biti na ledu s obzirom na to da stari saziv Doma naroda FBiH nije u mogućnosti da potvrdi odluku Predstavničkog doma u vezi sa budžetom ovog entiteta za 2019. godinu.

Naime, Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, kazao je u petak "Nezavisnim" da nakon zajedničkog saopštenja Delegacije EU u BiH, OHR-a i Ambasade SAD u kojem stoji da stari saziv Doma naroda nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta, male su šanse da ovaj dokument bude usvojen.

"Mislim da se niko sada ne bi usudio sazvati sjednicu", kaže Hadžiavdić i ističe da će vjerovatno formiranje novog saziva Doma naroda čekati odluku Ustavnog suda BiH po apelacijama, koja bi trebalo da se desi krajem januara. Dodaje da je do ovog saopćenja postojala mogućnost s obzirom na to da je Ustavni sud rekao u jednoj od apelacija da jedan dom može raditi dok se ne formira drugi dom.

"Nadajmo se da će se sve to završiti do kraja februara", kazao je Hadžiavdić.

Marinko Čavara (HDZ BiH), predsjednik Federacije BiH i poslanik u Predstavničkom domu FBiH, rekao je u petak za "Nezavisne" da treba ubrzati izbor delegata u Dom naroda FBiH, kako bi se ovaj dom konstituirao i mogao donijeti budžet.

Međutim, delegat Aner Žuljević smatra da je ovaj Dom naroda još legitiman i da njegov legitimitet traje po Ustavu do kraja februara.

"Začuđen sam izjavama visokog predstavnika i međunarodnih zvaničnika koji žele da se ova situacija 'prelomi preko koljena'. Pozivam ih da poštuju Dejtonski sporazum čiji su oni garanti i poručujem da ovaj dom ima legimitet da donosi odluke do kraja februara, ali i dalje ukoliko se ne izaberu novi delegati", kaže Žuljević za "Nezavisne".

S druge strane, Elvir Karajbić (SDP BiH), predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, rekao je "Nezavisnim" da je ovaj dom pokazao da funkcioniše, da je donio budžet te da je sad sve na Domu naroda.

"Bilo bi dobro da se konstituiše Dom naroda FBiH što prije, ali, nažalost, imate uputstvo CIK BiH o popuni ovog doma koje nije u skladu s Ustavom, te bi bilo dobro da Ustavni sud BiH što prije donese odluku o ovome kako bi se završio taj posao", kaže Karajbić. Upitan da prokomentariše šta bi to značilo za FBiH ukoliko ne bude budžeta u narednih mjesec dana, Karajbić kaže da će se riješiti situacija da li donošenjem budžeta ili privremenim finansiranjem.

Podsjećamo, Predstavnički dom je početkom januara, a koji je Vlada usvojila mjesec dana ranije, većinom glasova usvojio budžet za ovu godinu od 2,65 milijardi KM. Za budžet je glasalo ukupno 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, dok je protiv bilo 25. "Za" su bili zastupnici SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik Nezavisnog bloka. Protiv su bili zastupnici SDP-a, DF-a i Naše stranke. Suzdržani su bili zastupnici Naroda i pravde, te dva zastupnika Nezavisnog bloka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije