BiH

Strane sudije podijelile SDA

Strane sudije podijelile SDA
Strane sudije podijelile SDA

SARAJEVO - Najave da bi strane sudije trebalo iduće godine da napuste Ustavni sud BiH, ukoliko Strategija za reformu sektora pravde u BiH bude realizovana planiranim tempom, podijelile su SDA.

Naime, nedavno je Safet Softić, potpredsjednik SDA, rekao da nisu oduševljeni činjenicom da je Dejtonskim sporazumom napravljena takva struktura Ustavnog suda BiH u kojem se nalaze i strane sudije.

"Dejtonski sporazum je tako izbalansiran i napravljen da postoji niz stvari koje su uzročnoposljedične", rekao je Softić.

Mišljenja je da će se u određenoj fazi, u smislu jasnijeg i korektnijeg političkog dogovora, vjerovatno doći u situaciju da se razmišlja i o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda.

Njegov kolega Šefik Džaferović, takođe potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kaže da to što je rekao njegov kolega ne znači zaokret u politici SDA te da su strane sudije dio ustavne, dejtonske strukture.

"Postoji u dejtonskom Ustavu BiH propisana mogućnost da Parlamentarna skupština, najmanje nakon što protekne pet godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma, razmotri mogućnost drugačijeg izbora sudija, pojedinaca unutar Evropskog suda za ljudska prava. Međutim, zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma, opstrukcije Aneksa 7, nepoštivanja Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima, takođe, opstrukcije Aneksa 9, budućnost BiH je u takvom stanju da zamjena stranih sudija domaćim sudijama jednostavno ne dolazi u obzir", kategoričan je Džaferović. Tvrdi da je zbog opstrukcije Aneksa 7 entitetsko glasanje postalo praktično etničko.

"Dok je ovakvo stanje, nema promjene, kada se ono promijeni, možemo govoriti i o promijeni stranih sudija", izričit je Džaferović.

Sa druge strane, njegov stranački kolega i poslanik Senad Šepić mišljenja je da je neophodno da se u BiH razgovara o mnogim pitanjima, a da je jedno od tih pitanja i odnos prema Ustavnom sudu BiH.

"Smatram da treba otvoriti diskusiju i da se na bazi jasnih, transparentnih i dobronamjernih diskusija ponudi najbolje moguće rješenje. Smatram da ne treba postojati nešto što u startu treba odbaciti. Treba odluke da donosimo na bazi unutrašnjeg dogovora i u tom pravcu vidim sve inicijative i biću spreman uvijek razgovarati o njima", rekao je Šepić.

Ističe da ne zna da li je došlo do zaokreta u politici SDA, ali da načelno smatra da ne treba "zakovati stvari".

I Šemsudin Mehmedović se slaže sa Šepićem da na sto treba staviti sva otvorena pitanja i o njima razgovarati.

"Razgovor svih lidera u BiH prijeko je potreban. Nema više vremena, treba razgovarati. Sve se da mijenjati, sve je otvoreno i na stolu, samo je neupitna BiH", istakao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu dijeli mišljenje Džaferovića da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH dio Dejtonskog sporazum i da se u nekim pitanjima ne smije riskirati.

Ipak, vjeruje kako će doći vrijeme kada će se i ovo pitanje riješiti.

"Ko bi bio sretniji od nas da možemo sami o svemu donositi odluke", zaključio je Fazlić.

Riječ poslanika

Kolege iz SDA imaju različita mišljenja o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda.

Damir Bećirović, poslanik DFa, kategoričan je da je u ovom trenutku nemoguće da Ustavni sud BiH drugačije funkcioniše.

"Što se tiče promjene klime u SDA, to je moguće kada su u pitanju strane sudije, jer njima odgovara sve samo da ostanu na vlasti", smatra Bećirović.

Lazar Prodanović, poslanik SNSDa, koji je i radio na izmjenama i dopunama Zakona o Ustavnom sudu BiH, a koji nije dobio podršku bošnjačkih parlamentaraca, mišljenja je da bi to bilo pozitivno jer bi značilo da stvari idu u nekom pravom smjeru i da je blizu konačni dogovor.

Poslanik NDPa Momčilo Novaković, koji je, kao i Prodanović, radio na zakonu, smatra da bi zaokret u politici SDA bio značajan, jer bi to značilo da će se do kraja mandata situacija u institucijama BiH relaksirati i da će se početi razgovarati o nekim otvorenim pitanjima, među kojima su i Ustavni sud BiH i strane sudije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije