BiH

Stranka Napredna Srpska kažnjena sa 5.000 KM

Stranka Napredna Srpska kažnjena sa 5.000 KM
Stranka Napredna Srpska kažnjena sa 5.000 KM

SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH izrekla je Stranci Napredna Srpska novčanu kaznu od 5.000 KM, jer je vodila plaćenu izbornu kampanju i time prekršila pravila ponašanja u periodu od dana raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje.

CIK je utvrdio da je ova stranka odgovorna jer je izvršila plaćeno političko oglašavanje političko-promotivnog skupa na Alternativnoj televiziji 13. juna u zakupljenom terminu, u trajanju od 15 minuta.

Na današnjoj sjednici rečeno je i da je putem video i tonskog zapisa utvrđeno da je na skupu stranke 8. juna u Istočnom Sarajevu, na kojem je predstavljen nestranački kandidat za člana Predsjedništva BiH Draško Aćimović, bilo prisutno više stotina učesnika.

CIK je danas donio zaključak da se dopunjena Informacija o postupku odabira kompanije za štampanje i pakovanje glasačkih listića dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara i Tužilaštvu BiH.

CIK BiH je juče obaviješten da, zbog nedostatka kvoruma, Kancelarija za razmatranje žalbi ne može odlučivati o žalbi uloženoj na odluku CIK-a kojom je prigovor kompanije "Zrinski" na odluku o odabiru kompanije "Atlantik BB" za štampanje i pakovanje glasačkih listića odbijen kao neosnovan.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH je odgovorna za pravovremeno štampanje, distribuciju i sigurnost glasačkih listića za neposredne izbore na svim nivoima u BiH.

Na sjednici je istaknuto da će CIK preduzeti sve potrebne korake da bi sve izborne radnje bile provedene u zakonom propisanim rokovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije