BiH

Stranka pravedne politike predlaže reformu penzionog sistema

Stranka pravedne politike predlaže reformu penzionog sistema
Stranka pravedne politike predlaže reformu penzionog sistema

SARAJEVO - Stranka pravedne politike danas je saopštila da su posljednji podaci o tome da je broj penzionera veći od broja zaposlenih u Republici Srpskoj dokaz da se penzioni sistem nalazi u velikoj krizi, koja je nastala kao posljedica uništenog privrednog sistema iz kojeg su osiguravana sredstva za njegovu stabilnost.

Istovremeno, tvrde da se problemi u kojima se penzioni sistem nalazi zasnivaju i na neobično velikom broju onih koji penzije uživaju, a da to nisu penzije s punim radnim stažom, već invalidske i prijevremene penzije.

U toj stranci smatraju da su svi pokušaji reforme sistema neuspješni jer se rješenja traže na pogrešom mjestu i na pogrešan način, te da penzioni sistem koji je stvaran više od pola vijeka nije moguće transformirati tako da preko noći postane nešto drugo.

Činjenica da penzionim sistemom upravlja prekobrojna administracija Fonda penzijsko invalidskog osiguranja po njima dodatno komplikuje i otežava već komplikovanu i tešku situaciju.

Ističu da su plate i troškovi Fonda veliki za uslove u kojima penzioni sistem kojim upravljaju funkcioniše, što potvrđuje i posljednji revizorski izvještaj o poslovanju Fonda PIO, a po kojem je Fond u prošloj godini poslovao s minusom od 70 miliona KM.

Stranka pravedne politike smatra da reforma penzionog sistema treba krenuti od smanjenja troškova za održavanje Fonda, odnosno od reforme Fonda PIO čiji rad i troškovi rada moraju biti svedeni na razumnu mjeru.

Drugi element uspješnosti stabilizacije penzionog sistema, po njihovom mišljenju, je rast privrednih aktivnosti i zapošljavanje ljudi kako bi se izvori finansiranja stabilizovali.

Naglašavaju da je osnovni uslov za stabilizaciju fonda uspostavljanje povjerenja građana i poslodavaca u pošteno upravljanje sredstvima prikupljenim za penzije, a nakon toga stavljanje pod kontrolu rada na crno, odnosno efikasna borba protiv svih oblika izbjegavanja plaćanja doprinosa za penzijsko osiguranje.

Među ključnim mjerama koje je neophodno preduzeti navode reformu Fonda PIO radi smanjenja troškova njihovog rada, čime bi bilo uspostavljeno povjerenje u pošteno upravljanje sredstvima prikupljenim za penzije, ali i spriječeno bespotrebno trošenje novca; zatim reviziju invalidskih penzija, te oslobađanje sistema opterećenja koja treba namirivati iz drugih izvora, a ne na teret penzionih prava.

Osim toga, potrebno je smanjenje opterećenja plata zaposlenih radi stimulacije zapošljavanja, odnosno smanjenje broja onih koji rade na crno ili prikazivanja stvarnih primanja radnika, efikasna kontrola prikupljanja doprinosa, te stimulacija zapošljavanja, jer je samo rastom broja zaposlenih moguće stabilizovati prihode za isplatu penzija, saopšteno je iz Stranke pravedne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije