BiH

Stranke iz Sarajeva da prestanu s blokadama

Stranke iz Sarajeva da prestanu s blokadama
Stranke iz Sarajeva da prestanu s blokadama

BANJALUKA - SNSD je saglasan sa stavom Štefana Filea, evropskog komesara za proširenje, da blokade u BiH treba da prestanu, poručio je danas Zoran Tegeltija, ministar finansija RS i član Izvršnog odbora SNSD-a.

On je napomenuo da SNSD nije taj koji blokira, već politički subjekti FBiH, izrazivši nadu da će stranke iz Sarajeva prestati blokirati usvajanje zakona o "Elektroprenosu BiH" i prebivalištu.

Osvrnuvši se na proteste u FBiH, Tegeltija je rekao da je Vlada u dijalogu sa socijalnim partnerima u RS, kako bi se otklonila opasnost od protesta u RS.

Napomenuo je da će Vlada RS tokom 2014. godine završiti stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, pojasnivši da će za te namjene biti iskorišten kredit od 25 miliona maraka uz 10 miliona koji se već nalaze u budžetu. Napomenuo je da će dio ljudi dobiti novčanu pomoć za izgradnju stambenih objekata, a dio izgrađene stanove. On je napomenuo da je do kraja doveden i projekat finansiranja izgradnje četvrtog studentskog paviljona u Banjaluci, koja uskoro treba da krene.

Rekao je da Vlada RS radi na setu ekonomskih zakona s ciljem osiguravanja privrednog rasta u skladu s Ekonomskom politikom za 2014. godinu. Kako je istakao, radi se o zakonima o jedinstvenom sistemu multilateralne kompenzacije i cesije, o deviznom poslovanju, reviziji javnog sektora, unutrašnjem dugu, te zakonu o fiskalnoj odgovornosti.

Rekao je i da zakon o fiskalnoj odgovornosti donosi brojne novine koje

će obezbijediti procedure šta svaka vlada mora da uradi ukoliko se naruše kriterijumi vezano za javni dug i deficit. Novina je i osnivanje Fiskalnog savjeta, koji će činiti nezavisni stručnjaci koje će imenovati parlament.

"Ovo je mjera koja će omogućiti da javnost ima i neko drugo mišljenje kada su u pitanju zakoni iz oblasti ekonomije, a ne samo vlasti i opozicije", rekao je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije