BiH

Stranke se odlučile za provjerena imena

Stranke se odlučile za provjerena imena
Stranke se odlučile za provjerena imena

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH objavila je danas kandidatske i kompenzacijske liste za predstojeće oktobarske izbore.

Pored već poznatih imena za najvažnije funkcije za članove Predsjedništva i nosioce lista za državni i entitetske parlamente, najzanimljivija su imena koja su se našla na kompenzacijskim listima.

Sudeći prema kandidatima koji su na vrhu kompenzacijskih lista za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, vodeće partije u BiH su zadovoljne radom svojih poslanika u dosadašnjem mandatu.

Tako na primjer, na vrhu kompenzacijske liste SDA su Halid Genjac i Sadik Ahmetović, SDP-a Saša Magazinović, SNSD-a Staša Košarac i Milica Marković, dok su socijalisti na vrh kompenzacione liste stavili Živka Marjanca. SDS je na čelo svojih lista stavio Aleksandru Pandurević i Borislava Bojića. HDZ BiH je na pvo mjesto kompenzacione liste stavio Borjanu Krišto, koja se na prošlim izborima kandidovala za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o Narodnoj skupštini RS, i na njenoj kompenzacionoj listi stranke su se odlučile za provjerene kadrove. Na primjer, prvi na vrhu kompenzacione liste SNSD-a su Radovan Višković, potpredsjednik najveće partije u RS, i Vesna Jungić, a iza nje i nekadašnji gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović. Petar Đokić, predsjednik SP-a, nalazi se na vrhu kompenzacione liste svoje partije, dok je savez DNS - NS - SRS na listi istakao Adama Šukala.

Na vrhu kandidatskih lista za parlament BiH se, među ostalim, nalaze Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Staša Košarac, Milica Marković, Boško Tomić, i Lazar Prodanović iz SNSD-a, na listi SDS-a su Mladen Bosić, Darko Babalj, Aleksandra Pandurević, SDP-a Zlatko Lagumdžija, Lidija Korać, Saša Magazinović, Damir Hadžić, Hamdija Lipovača, dok će HDZ, među ostalima, činiti Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Mato Franjičević.

Kao što je uglavnom javnosti poznato, glavni kandidati za bošnjačke članove Predsjedništva BiH, među ostalima, su Bakir Izetbegović iz SDA, Fahrudin Radončić iz SBBa, Emir Suljagić ispred DF-a, te Bakir Hadžiomerović ispred SDP-a. Za hrvatskog člana boriće se Dragan Čović, Martin Raguž i nekoliko manjih kandidata, dok će glavnu bitku za srpskog člana Predsjedništva voditi Željka Cvijanović ispred koalicije predvođene SNSD-om i Mladen Ivanić ispred Saveza za promjene. U trci za predsjednika RS glavni kandidati su Milorad Dodik i Ognjen Tadić.

Liste su dostupne OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije