BiH

"Stratfor" o novim izbjegličkim rutama: Neka se pripreme Albanija, Crna Gora i BiH

"Stratfor" o novim izbjegličkim rutama: Neka se pripreme Albanija, Crna Gora i BiH
"Stratfor" o novim izbjegličkim rutama: Neka se pripreme Albanija, Crna Gora i BiH

VAŠINGTON - Ugledna američka organizacija za strateške procjene i istraživanja "Stratfor" u najnovijoj analizi ocijenila je da je vrlo izgledno da se dio izbjeglica na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti ka zapadnoj Evropi uputi preko BiH.

Naime, kako su istakli, nakon zatvaranje granica Makedonije i Srbije, izbjeglice će se vjerovatno uputiti prema Albaniji, a onda im ostaju samo dva izbora - ili prema Crnoj Gori i BiH ili preko Jadrana ka Italiji.

"Ako se migranti upute ka Albaniji, Tirana će vjerovatno odmah zatvoriti granice, ali mnogi azilanti će vjerovatno pronaći način da izbjegnu granične kontrole i uđu u zemlju", ocjenjuje "Stratfor".

Kako ističu, pritisak je sve veći u Makedoniji, u kojoj se trenutno nalazi 36.000 migranata, koji traže način kako da izbjegnu zatvorenu granicu prema Srbiji.

"Čak i ako pregovori između EU i Turske urode plodom i Ankara počne preuzimati migrante koji su u Grčku ušli iz te zemlje, migracije se neće potpuno zaustaviti niti će rastuće neprijateljstvo prema migrantima u EU spriječiti neke od izbjeglica da pokušaju doći do željene destinacije", ističe agencija.

Agencija podsjeća na dugu istoriju krijumčarenja ljudi i ilegalnih supstanci tokom devedesetih iz Albanije u Italiju, predviđajući da bi se sličan scenario mogao ponoviti i s izbjeglicama. Međutim, kako su naveli u "Stratforu", Albanija danas mnogo bolje kontroliše svoju teritoriju i donekle ima kontrolu nad organizovanim kriminalnim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije