BiH

Stručnjaci UN: BiH prijeti nestanak

Stručnjaci UN: BiH prijeti nestanak
Stručnjaci UN: BiH prijeti nestanak

NJUJORK - BiH, Makedonija i Rusija nalaze se među deset država koje bi mogle nestati ako ne bude povećana trenutna stopa nataliteta, procjena je tima istraživača iz UN.

Prema  kalendaru nestanka čovječanstva, nestanak prijeti i Rumuniji, Mađarskoj, Malti, Slovačkoj, Makau, Hong Kongu i Singapuru.

Istraživači tvrde da će posljednji stanovnik Rusije umrijeti 2888. godine, što je za oko 800 godina, dok će Ukrajina doživeti istu sudbinu 400 godina kasnije, prenose "Ria Novosti".

Kada je riječ o SAD, to će se dogoditi mnogo kasnije, tek za 100.000 godina.

Prema ovoj procjeni, među državama koje će nestati posljednje, osim  SAD, su i Norveška, Francuska, Azerbejdžan, Tunis, Djevičanska ostrva, Sveta Lucija,  Južna Koreja,  Australija i Antili.

Stručnjaci UN smatraju da neke zemlje neće nestati. Prije svega, to su države u Africi, na Bliskom istoku, osim Irana, te zemlje centralne Azije i Kakvaza.

Državama kao što su Avganistan, Pakistan, Indija, Monoglija, Indonezija, Filipini, kao i većina država Latinske Amerike, osim Brazila i Čilea, ne prijeti nestanak.

UN redovno objavljuje ovakve podatke pod nazivom "Istraživanja o svjetskoj populaciji". Istraživači nakon proračuna na osnovu trenutne stope nataliteta utvrđuju za svaku zemlju datum smrti posljednje žene, što označava kraj reprodukcije populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije