BiH

Studentima nezakonito uziman novac

SARAJEVO - Odluka rektora Univerziteta u Sarajevu, po kojoj su studenti morali pri upisu nove godine davati novac za Fond "Suada Dilberović", nije u skladu sa zakonom, potvrđeno je juče u Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Obavijest o obaveznoj uplati pet KM za Fond "Suada Dilberović", namijenjen za stipendiranje siromašnih i nadarenih studenata, koju je potpisao rektor Faruk Čaklovica, poslata je svim fakultetima. Brojni studenti sarajevskih fakulteta negodovali su zbog ovakvog uslovljavanja upisa 2009/2010. akademske godine. Ističu da nije sporan iznos od pet KM, te ocjenjuju da je nelogično što su po ovoj odluci studenti praktično primorani da stipendiraju druge studente.

"Studenti samo dobrovoljno mogu uplaćivati novac u ovakve humanitarne svrhe. To ne može, niti smije biti uslov za upis u narednu godinu jer je u zakonu jasno precizirano šta je uslov studentima za upis u narednu godinu", objasnili su iz Ministarstva obrazovanja KS.

"Izdvajanjem po obaveznih pet KM pri upisu akademske godine od septembra su studenti sarajevskih fakulteta u Fond 'Suada Dilberović' uplatili ukupno oko 25.000 KM", potvrdio je Adi Džamalija, predsjednik Studentskog parlamenta.

Na inicijativu Studentskog parlamenta rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) je donio i odluku o obaveznoj uplati novca u Fond pri upisu. Izjavu rektora Čaklovice, unatoč pokušajima, nismo uspjeli dobiti prethodna dva dana.

Iako je predviđeno da novac u ovaj fond uplaćuju i uposleni na Univerzitetu, to još nije zaživjelo, jer Senat UNSA nije donio zvaničnu i konačnu odluku o funkcioniranju Fonda "Suada Dilberović". U Rektoratu UNSA kažu da će uposleni na fakultetima novac od svojih plata na račun Fonda početi uplaćivati u drugom ciklusu, odnosno nakon konačne odluke Senata UNSA.

"Na sjednici Senata UNSA, kojoj će prisustvovati i predstavnici Studentskog parlamenta, 28. novembra na dnevnom redu će biti i Fond 'Suada Dilberović'. Tada će biti donesena konačna odluka o funkcioniranju Fonda, nakon čega će uposlenici UNSA u fond početi uplaćivati novac. Konkurs za dodjelu stipendija iz ovog fonda, ako odluka bude pozitivna, bit će raspisan najvjerovatnije dan kasnije", objasnili su u Rektoratu UNSA, naglasivši da je angažman u ovom fondu volonterski.

Podsjetili su kako je Fond "Suada Dilberović", nazvan po studentici iz Dubrovnika ubijenoj u Sarajevu na početku proteklog rata, osnovan još prošle godine i da je od prikupljenog novca bilo stipendirano 79 studenata.

"Prošle godine novac u ovaj fond uplaćivali su uposleni svih fakulteta UNSA od svojih ličnih dohodaka. Mjesečno smo prikupljali novac i dijelili stipendije, čija je visina iznosila 100 KM", istakli su u Rektoratu UNSA.

Rektor odlučuje o stipendijama

S obzirom na to da je Fond "Suada Dilberović" namijenjen isključivo nadarenim i studentima slabijeg imovinskog stanja, predviđeni su i kriteriji koje studenti moraju ispuniti da bi dobili stipendiju. Studenti slabijeg imovinskog stanja bit će bodovani na osnovu prihoda domaćinstva, prema kućnoj listi i priloženoj potvrdi o nezaposlenosti ili drugoj adekvatnoj potvrdi. Za nadarene studente bodovat će se njihov uspjeh.

Po pravilniku ovog fonda, konačnu odluku o dodjeli stipendija donijet će rektor, na osnovu prijedloga koji je utvrdio Odbor Fonda. Odbor čini 19 članova i to: rektor, prorektori, predsjednici svih grupacija, generalni sekretar UNSA, predsjednik Studentskog parlamenta i predstavnici ove asocijacije po grupacijama, kao i donatori koji su u fond uplatili više od 10.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije