BiH

Sud BiH: Svjedok čuo da je Orić naredio i da se zapali selo Zalazje

Sud BiH: Svjedok čuo da je Orić naredio i da se zapali selo Zalazje
Sud BiH: Svjedok čuo da je Orić naredio i da se zapali selo Zalazje

SARAJEVO - Vidoje Ilić i Milan Jeremić, bivši pripadnici Vojske RS, danas su na suđenju Naseru Oriću i Sabhudinu Muhiću svjedočili o dešavanjima 12. jula 1992. godine u selu Zalazje i da su iz kuće u kojoj su se krili čuli da je među zarobljenicima bio Slobodan Ilić, za čije se ubistvo tereti Orić.

Oba svjedoka Tužilaštva BiH su kazala da su taj dan posljednji put vidjeli Ilića. Ispričali su da je napad pripadnika bivše Armije RBiH na selo Zalazje počeo oko 9.30 sati, da je bio žestok, da je pružan otpor, a da su se kasnije povukli u potkrovlje kuće u blizini groblja u kojoj je bilo ukupno njih šest i nisu više pucali.

„Prišao sam do šupljine na zidu kroz koju se moglo vidjeti. Ugledao sam Orića sa megafonom. Cijelo vrijeme je vojsci govorio pohvalne riječi. U jednom momentu ga vidim okrenutog ka groblju, a naspram njega je Mijo Rakić. Pitao ga je 'imaš li Srba, nek se predaju', a Mijo mu je rekao 'nas je sedam, ostali su pobijeni'. Čujem komešanje i više ljudi je govorilo 'evo nam sudije, sad ćemo mi njemu suditi'“, ispričao je svjedok Vidoje Ilić, kojem je Slobodan Ilić bio rođak i bio je sudija. On je danas u sudnici prepoznao Orića kojeg zna od školskih dana.

Ilić je kazao i da je Orić potom uzeo megafon i pozvao vojsku da povede zarobljenike, te popale selo, a u svaku kuću da se ubaci plinska boca.

I on i svjedok Milan Jeremić kazali su da je zapaljena i kuća u kojoj su bili. Šest vojnika koji su bili u potkrovlju u večernjim satima je napustilo kuću.

S obzirom da je Ilić u izjavi datoj 2005. godine u policijskoj stanici Srebrenica rekao da dok je bio u Zalazju nije vidio ni čuo da je neko zarobljen, on je danas odgovorio da je istina ono što je danas rekao, a da u izjavi 2005. godine nije sve rekao jer se plašio.

Svjedok Jeremić danas je ispričao da je, dok se krio u potkrovlju, čuo glas da govori „ovdje komadant Orić, Srbi predajte se, nemate šanse da se izvučete“, te da je čuo da se iz druge kuće predalo nekoliko njih.

„Čuo sam bosanske borce da govore evo ovog i evo onog. Predali su se braća Simić, Mijo Rakić, Slobodan Ilić, Dragomir Vujadinović. Isti glas preko megafona je rekao da se zarobljenici ne diraju, da će im biti suđeno u Srebrenici. Data je komanda da se popale kuće“, dodao je Jeremić.

Osim za ubistvo Ilića, Orić i Muhić se terete za ubistva Mitra Savića u selu Kunjerac i Milutina Miloševića u selu Lolići. Nastavak suđenja je zakazan za 19. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije