BiH

Sud i Tužilaštvo BiH generišu međunacionalnu mržnju

Sud i Tužilaštvo BiH generišu međunacionalnu mržnju
Sud i Tužilaštvo BiH generišu međunacionalnu mržnju

BANJALUKA - Rad i djelovanje Suda i Tužilaštva BiH generišu međunacionalnu mržnju i netrpeljivost i ne doprinose suživotu i pomirenju u BiH, navodi se u izvještaju odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost i za boračko-invalidsku zaštitu.

U izvještaju ovih odbora, koji je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske, izraženo je nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, kao i radom Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ na slučajevima ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH do sada, i pored podnesenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu ratnog zločina, nije podiglo optužnice za mnogobrojne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u BiH, navodi se u izvještaju.

Tužilaštvo i Sud BiH imaju diskriminatorski odnos prema pripadnicima srpskog naroda kroz kvalifikacije krivičnih djela s obzirom na to da se samo Srbi optužuju i osuđuju za najteža krivična djela koja podrazumijevaju kolektivnu odgovornost, dok se Bošnjaci optužuju i osuđuju za lakša krivična djela koja podrazumijevaju individualnu odgovornost i izriču im kazne u višestruko kraćem trajanju.

U izvještaju se ističe da Tužilaštvo i Sud nastavljaju sa retroaktivnom primjenom Krivičnog zakona BiH, te da se Narodnoj skupštini predlaže da zahtijeva reviziju svih presuda donesenih retroaktivnom primjenom zakona i da se prilikom obnove postupka licu ukine mjera daljeg izdržavanja kazne.

Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od pravosuđa BiH da procesuira ratne zločine koje je nad srpskim stanovništvom počinila regularna vojska Hrvatske, kao i dosljednu primjenu Protokola o saradnji sa Hrvatskom, navodi se u izvještaju skupštinskih odbora za bezbjednost i za boračko-invalidsku zaštitu. 

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović smatra da je jasnim pozicioniranjem i princijelnim stavom Srpske u nastavku strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, te odgovornošću svih u institucijama Republike Srpske i BiH moguće "korak po korak" ispravljati višegodišnje nelogičnosti i nepravdu u ovoj oblasti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije