BiH

Sud odlučio: Abdić može u politiku

Sud odlučio: Abdić može u politiku
Sud odlučio: Abdić može u politiku

KARLOVAC - Predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković izjavio je da nekadašnji prvi čovjek “Agrokmerca” i član Predsjedništva BiH Fikret Abdić, može da bude bude politički aktivan, prenose agencije.

Perković je odbacio tužbu Udruženja logoraša Velike Kladuše koji tvrde da Abdić na to nema pravo.

Udruženje logoraša smatra da svojim dolaskom i promovisanjem svojih političkih stavova u Velikoj Kladuši ponovo stvara raskol među građanima.

U Udruženju tvrde da Abdić prilikom posjete rodbini u Velikoj Kladuši redovno drži predizborne skupove, a da to budući da je pod uslovnom kaznom za ratni zločin, nema pravo.

Na pitanje krši li Abdić uslove uvjetnog puštanja na slobodu ako politički djeluje ili putuje u Veliku Kladušu, Perković je odgovorio: “U Rješenju o uslovnom puštanju na slobodu jasno piše da uslovno pušten zatvorenik mora od nadležnog sudije zatražiti i dobiti svako eventualno mijenjanje prebivališta ili boravišta. To znači da Fikret Abdić nema prepreke za političko i bilo koje drugo zakonito djelovanje”.

Riješenjem se takođe precizira da uslovno puštanje na slobodu traje do 7. juna 2016. godine - do isteka vremena za koje je kazna izrečena.

I sudija Ante Ujević smatra da je osoba čiji je jedini uslov za uslovnu slobodu javljanje promjena boravišta i prebivališta slobodna osoba.

- To znači da može putovati, politički djelovati, jer nije u kućnom pritvoru, nego na uslovnoj slobodi - rekao je Ujević.

Sudija Perković rekao je da članovi Udruženja logoraša i pojedinačno i kao Udruženje, imaju opravdani interes za uvid u uslove puštanja na uslovnu slobodu radi ostvarivanja svojih prava ili interesa, kao oštećene stranke.

- Sa strane suda nije bilo prepreka da udovoljimo njihovom pismenom zahtjevu, bez obzira koje su njihove daljnje namjere - kazao je Perković.

Fikret Abdić na Županijskom sudu u Karlovcu je 2002. osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u velikokladuškom kraju 1993. i 1994. godine, što je Vrhovni sud 2004. potvrdio, ali na žalbu u trećem stepenu kazna je pravomoćno 2005. na Vrhovnom sudu preinačena na 15 godina.

Abdić je početkom marta pušten na uslovnu slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne zbog ratnog zločina na području zapadne Bosne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije