BiH

Sudijama i tužiocima plata do 4.400 KM

Sudijama i tužiocima plata do 4.400 KM
Sudijama i tužiocima plata do 4.400 KM

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca u Srpskoj kojim se uređuje da najniža plata sudija i tužilaca iznosi 2.400 KM, a najviša 4.400 KM.

Platu od 2.400 KM dobijaće sudije osnovnih i okružnih privrednih sudova, koliko i tužioci u okružnim tužilaštvima, a 4.400 predsjednik Vrhovnog suda Srpske, koliko i glavni republički tužilac.

Predsjednici osnovnih i okružnih privrednih sudova imaće 2.800 KM mjesečnu platu, s tim da će predsjednici osnovnih sudova koji imaju 30 ili više sudija dobijati 3.200 KM, a oni gdje radi 60 i više sudija 3.600 KM.

Sudije okružnih sudova i Višeg privrednog suda mjesečno će zarađivati 3.000 KM, dok će sudije Vrhovnog suda imati 3.800 KM.

Glavni tužioci okružnih tužilaštava zarađivaće 3.400 KM, a republički tužioci 3.800 KM.

U obrazloženju ovog dokumenta podsjeća se da je parlament Srpske 10. aprila usvojio Zakon o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa kojim je, između ostalog, definisano da se odredbe Zakona ne primjenjuju prilikom utvrđivanja plata za sudije i tužioce u Srpskoj, dok su plate stručnih saradnika u sudovima i tužilaštvima regulisane ovim zakonom.

S tim u vezi, neophodno je bilo brisati odredbe Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Republici Srpskoj, kojim su regulisane plate viših stručnih saradnika i stručnih saradnika, kao i ostala prava i obaveze iz radnog odnosa, s obzirom na to da su one definisane Zakonom o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije