BiH

Sudije i tužioci i dalje kriju ličnu imovinu

Sudije i tužioci i dalje kriju ličnu imovinu
Sudije i tužioci i dalje kriju ličnu imovinu

SARAJEVO - Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH uporno odbija zahtjeve da omogući uvid u imovinske kartone sudija i tužilaca. Njihova imovina ostaje tajna, iako su mnoge institucije zatražile da podaci o tome koju su imovinu stekli budu dostupni javnosti.

Ombudsman za ljudska prava BiH, Evropska komisija, Agencija za zaštitu ličnih podataka, pa čak i pojedine sudije i tužioci - svi oni smatraju da imovinski kartoni treba da budu dostupni javnosti.

Svi, osim Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Svaki zahtjev N1 televizije da dostave imovinsko stanje sudaca i tužilaca, Visoko vijeće je odbilo, uz obrazloženje da se u tim kartonima nalaze i lični podaci.

Tako je bilo i u slučaju kantonalnog sudije Opštinskog suda Sarajevo, Kenana Tanovića, predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, te ustavnog sudije Miodraga Simovića. Ustavne sudije nisu dužne da dostavljaju imovinske kartone. Visoko sudsko vijeće našlo je razlog za skrivanje imovinskih kartona iako je zatraženo da se lični podaci uklone.

Mada je u zahtjevu naznačeno da se prilikom dostavljanja imovinskih kartona zaštite lični podaci, utvrđeno je da podaci o imovini, sadržani u ličnom finansijskom izvještaju, uključuju lične prihode i prihode članova porodice, ličnu i porodičnu imovinu, lične obaveze i garancije, i obaveze i garancije članova porodice, što predstavlja lične podatke, koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka, a čijim objavljivanjem bi se mogla nanijeti šteta osobama na koje se ti podaci odnose.

Navodnom zaštitom ličnih podataka od javnosti se krije kako su pojedine sudije i tužioci stekli milionski vrijednu imovinu, koja nije srazmjerna njihovim redovnim primanjima. Bivši predsjednik Visokog vijeća, i aktuelni predsjednik Okružnog suda u Banjaluci, Milorad Novković, kaže da bi ti podaci trebali biti javni.

I tužilac KS, Šejla Heljić, kaže da nema ništa protiv da objelodani svoj karton, koji se nalazi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

"Nije tačno da niko ne kontoliše imovinske kartone, tj. vaša tvrdnja nije istinita. Ja se zalažem za transparentnost, pa tako i da imovinski kartoni budu dostupni javnosti, uključujući i moj", poručila je Heljićeva.

Zbog ignorancije Visokog sudskog i tužilačkom vijeća N1 se obratio Ombudsmanu za ljudska prava, koji im je uputio preporuku da dostave tražene imovinske kartone. Vijeće nije usvojilo ni njihovu preporuku Ombudsmen će ovu činjenicu uvrstiti u Godišnji izvještaj koji će biti prezentovan pred Parlamentarnim tijelima u BiH.

N1 jedino preostaje da pokrene tužbu pred Sudom BiH, a imovinski karton predsjednice suda je jedan od štićenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije