BiH

Sudije izigrale dogovor s Vladom RS

Sudije izigrale dogovor s Vladom RS
Sudije izigrale dogovor s Vladom RS

BANJALUKA - Pravobranilaštvo Republike Srpske zatražilo je raskid sporazuma koji je 11 sudija Osnovnog suda u Sokocu zaključilo s Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova radi isplate regresa za 2014. godinu.

Ništa ne bi bilo sporno da upravo iza tog sporazuma sudija i agencije, koji je daleko povoljniji  nego kasnije donesena presuda, nije stalo Pravobranilaštvo Republike Srpske.

Naime, veliki broj sudija tužio je RS, odnosno sudove u kojima rade i Ministarstvo pravde RS, jer im nije isplaćen regres za 2014. godinu. Nakon podnesenih tužbi, Ministarstvo i Agencija za mirno rješavanje radnih sporova potpisuju sporazume sa svim sudijama i obavezuju se da će im isplatiti po oko 1.200 KM po tom osnovu, a dogovor je bio da nakon potpisanog sporazuma sudije povuku tužbe.

"Tako je i bilo. Nakon potpisanih sporazuma sve sudije, osim njih 11 iz Sokoca, povuklo je svoje tužbe. Te sudije iz Sokoca to nisu uradile, spor pred sudom je nastavljen i presuda je u avgustu 2015. godine donesena u njihovu korist", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Inače, sporazum sa sudijama potpisan je polovinom jula 2015. godine i po njemu sudijama iz Sokoca trebalo je da bude isplaćeno po 1.200 KM, dok je kasnije donesena presuda po tužbi tih sudija promijenjena na iznos od po 1.227,12 KM, plus zatezne kamate, plus troškovi postupka od 1.200 KM.

"Uopšte nije bilo sumnje da sudije nisu u pravu i da presuda neće biti donesena u njihovu korist, zato se i išlo na nagodbu i pravljenje sporazuma. Postavlja se pitanje zbog čega su se sudije iz Sokoca odlučile da idu u postupak i nisu nakon potpisanog sporazuma povukle svoje tužbe", ispričao je isti izvor, dodajući da je svima jasno o čemu se tu zapravo radi.

U Pravobranilaštvu RS pojašnjavaju da raskid sporazuma između sudija i Agencije traži sjedište zamjenika pravobranioca u Vlasenici, a da je ranije iza tog sporazuma stalo i zaključilo ga Pravobranilaštvo RS - sjedište zamjenika u Istočnom Sarajevu.

Koliko je sporazum bio povoljniji po RS govori podatak da je zaključen na iznos od po 1.200 KM, a da će nakon presude isplata regresa sudijama iz Sokoca koštati u prosjeku po oko 4.000 KM.

"Presuđeno im je na iznos od 1.227,12 KM, plus zatezne kamate, počev od 1. avgusta 2014. godine do momenta isplate, plus sudski troškovi od 1.200 KM", ispričao je isti izvor.

U Pravobranilaštvu RS rekli su nam da se raskid sporazuma traži iz razloga što su se predlagači (sudije) opredijelili da svoja potraživanja ostvare u parničnom postupku, koji je pravosnažno okončan, na osnovu čega su predlagači pokrenuli i izvršni postupak.

"Tužbe za raskid sporazuma su podnesene sudu kako ne bi došlo do neosnovanog obogaćenja tužioca predlagača, odnosno duple isplate po istom osnovu po dva izvršna naslova", rekli su u Pravobranilaštvu RS - sjedištu zamjenika u Vlasenici.

U Pravobranilaštvu RS kažu da su raskid sporazuma zatražili na zahtjev Ministarstva finansija i Ministarstva pravde RS, te da se trenutno pred Osnovnim sudom u Vlasenici vodi postupak raskida sporazuma, koji je u fazi dostavljanja odgovora na tužbu koja je podnesena protiv Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i 11 sudija Osnovnog suda u Sokocu.

Što se tiče samih tužbi, sudije su "svoje" sudove i Ministarstvo pravde RS tužile drugim sudovima pa su tako ovi iz Banjaluke tužbe podnosili u Kotor Varošu, sudije iz Sokoca u Vlasenici, itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije