BiH

Sudije zabrinute prijedlogom Ministarstva pravde RS

Sudije zabrinute prijedlogom Ministarstva pravde RS
Sudije zabrinute prijedlogom Ministarstva pravde RS

SARAJEVO- Sudije Suda BiH zabrinute su Nacrtom zakona o sudovima na nivou BiH koji je u avgustu izradilo Ministarstvo pravde Republike Srpske, jer smatraju da predložena radna verzija zakona ukida Sud BiH, pa ga ponovo osniva, duboko zadire u pitanje njegove nadležnosti, anulira postignute rezultate i stepen razvoja.

Iz Suda BiH saopšteno je i da Nacrt bitno mijenja unutrašnju strukturu i položaj Suda BiH u odnosu na Ministarstvo pravde BiH, omogućavajući na taj način, predstavnicima zakonodavne vlasti direktno miješanje u unutrašnja pitanja sudske vlasti, što je, prema njihovom mišljenju, nedopustivo.

Sudije Suda BiH smatraju da ponuđeno rješenje odvaja Apelaciono odjeljenje od Suda BiH u zaseban sud više instance i specifikuje odredbe koje se tiču nadležnosti Suda BiH što je u suprotnosti sa dosada usvojenim zaključcima Strukturalnog dijaloga, TAIEKS seminara, te mišljenjima i preporukama Venecijanske komisije.

Oni smatraju da je ovakvim prijedlogom reforma pravosuđa praktično vraćena na sami početak.

Sud BiH i ranije je izražavao zabrinutost zbog predloženog Nacrta zakona, a na opštoj sjednici sudija Suda BiH, koja je s tim u vezi održana danas, zauzet je stav da se, radi zaštite integriteta Suda BiH, zatraži profesionalna podrška od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH kao regulatornog tijela zaduženog za obezbjeđenje principa na kojima se zasniva funkcionisanje pravosuđa.

S obzirom na to da će VSTS BiH, uz predstavnika Suda BiH, učestvovati na predstojećem TAIEKS seminaru, koji će biti održan sutra i u petak, 2. oktobra, u Sarajevu, od njih se očekuje da zaštite integritet Suda BiH kako donošenjem novog Zakona o sudovima ne bi bila ugrožena egzistencija, kontinuitet rada i kapacitet Suda BiH.

Zaključak opšte sjednice Suda BiH jeste da nastavak reforme pravosuđa na nivou BiH ne može biti uspješan bez učešća profesionalne zajednice, jer je angažman predstavnika pravosuđa, sa dugogodišnjim praktičnim iskustvom u struci, od nemjerljivog značaja u procesu donošenja ili izmjena zakona.

"Sud BiH podržava kvalitetnu reformu pravosuđa i spreman je sa stanovišta struke i iskustva dati doprinos u svojstvu člana iz reda eksperata, a od VSTS-a BiH očekuje da podrži njegova nastojanja u iznalaženju najboljih zakonskih rješenja", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije