BiH

Suđenje Mahmuljinu: Svjedok izjavio da su Izetbegović i Delić kontrolisali mudžahedine

Suđenje Mahmuljinu: Svjedok izjavio da su Izetbegović i Delić kontrolisali mudžahedine
Suđenje Mahmuljinu: Svjedok izjavio da su Izetbegović i Delić kontrolisali mudžahedine

Svjedok Tužilaštva BiH Hamdija Šljuka, bivši referent bezbjednosti u 35. diviziji Armije BiH, izjavio je na suđenju komandantu Trećeg korpusa Sakibu Mahmuljinu da je odred “El mudžahedin” jedino odgovarao bivšem predsjedniku "bošnjačke BiH Aliji Izetbegoviću i bivšem komandantu armije tog dijela BiH Rasimu Deliću".

Šljuka je rekao da se sjeća sastanka kojem je, osim Alije Izetbegovića, Rasima Delića i Sakiba Mahmuljina, prisustvovao i komandant odreda “El mudžahedin”, izvjesni Šeih, koga su kasnije ubili pripadnici HVO-a.

“Koliko se sjećam, na sastanke kod komandanta 35. divizije Fadila Hasanagića dolazili su komandant odreda `El mudžahedin` Murtez i njihov prevodilac Ajman”, posvjedočio je Šljuka.

Svjedok je rekao da je u operaciji “Proljeće 95” učestvovao i odred “El mudžahedin” koji je, koliko je njemu poznato, zarobio jedan broj “neprijateljskih vojnika”, ali i nekoliko lica muslimanske nacionalnosti.

“Zarobljene muslimane odred `El mudžahedin` je predao Armiji BiH, dok su srpske zarobljenike zadržali. Mislim da su među zarobljenicima bili i neki doktor i medicinska sestra”, rekao je Šljuka.

On je potvrdio da je i u operaciji “Farz 95”, čiji je cilj bio zauzimanje Vozuće, učestvovao odred “El mudžahedin”, te da je bilo informacija da su pripadnici ovog odreda držali određeni broj zarobljenika.

“Referent za bezbjednost saopštio mi je da 328. brigada zarobila srpske vojnike, ali da ih je od njih oteo odred `El mudžahedin`. Prema informacijama koje sam imao, među zarobljenicima je bilo i žena”, naveo je Šljuka.

On je rekao da je dobio naređenje da ode na “13. kilometar”, gdje se nalazila kasarna odreda “El mudžahedin”, i provjeri te informacije.

Prema njegovim riječima, kada je došao pred kasarnu odreda stražari ga nisu pustili da uđe, već su uperili pušku u njega i rekli mu da sačeka da dođe neko ko zna jezik.

“Kada je došao taj koji je znao jezik, rekao mi je da komandant nije tu i da oni nemaju nikakvih zarobljenika”, posvjedočio je Šljuka.

Svjedok je rekao da se nakon toga vratio u štab i referisao nadređenima o rezultatima svoje posjete, te da mu nije poznato šta se poslije toga dešavalo.

Šljuka je naglasio da mu nije poznato da li je protiv odreda “El mudžahedin” vođen neki krivični postupak zbog nepridržavanja pravila Armije BiH.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije