BiH

Suđenje Mladiću: Omarska i Trnopolje bili koncentracioni logori

Beta - 19.09.2012 17:38 Video
Suđenje Mladiću: Omarska i Trnopolje bili koncentracioni logori

HAG - Novinar britanskog lista "Gardijan" Ed Vulijami svjedočio je danas na suđenju Ratku Mladiću U Tribunalu u Hagu da su logori za nesrbe Omarska i Trnopolje kod Prijedora, koje je posjetio u ljeto 1992, bili "koncentracioni".

On je to objasnio rekavši da su vlasti bosanskih Srba u njima "sakupljale (koncentrisale)" hiljade Muslimana i Hrvata, držeći ih pod neljudskim uslovima, maltretirajući i ubijajući ih, prije nego što bi ih masovno protjerivale.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (69) optužen je, između ostalog, za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući i Prijedor, po optužnici, dostigao nivo genocida.

Na poziv koji im je Karadžić uputio tokom Londonske mirovne konferencije, Vulijami i novinarka televizije ITN Pjeni Maršal bili su prvi zapadni novinari koji su avgusta 1992. posjetili logore Omarska i Trnopolje kod Prijedora.

Izvještaji koje su objavili - a naročito snimci mršavih pritvorenika iza bodljikave žice u Trnopolju - doveli su do optužbi u međunarodnoj javnosti da bosanski Srbi drže "koncentracione logore", poslije čega su logori raspušteni.

Vulijami je danas, kao i novembra prošle godine na suđenju Radovanu Karadžiću, izjavio da nesrbi zatvoreni u Trnopolju "izgledali kao kosturi", a da su oni koje je vidio u Omarskoj bili "uplašeni i užasnuti".

Snimke TV ITN Ena iz Omarske i Trnopolja tužioci su danas prikazali u sudnici tokom iskaza svjedoka.

Vulijami je izjavio da je u Omarskoj pokušao da razgovara sa jednim od desetina pritvorenika koji su pred novinarima u trpezariji brzo jeli obrok, okruženi srpskim stražarima.

Na pitanje kakvi su uslovi u logoru, kako je posvjedočio, dobio je odgovor: "Ne želim da lažem, a ne mogu da govorim istinu". Po riječima svjedoka, pritvorenici su bili civili.

Pristup novinara hangaru sa oko 2.000 pritovrenika, kako je izjavio Vulijami, spriječili su major VRS Milovan Milutinović koji je kasnije postao blizak saradnik tadašnjeg generala Mladića, i komandir prijedorske policije Simo Drljača. Drljaču je kasnije Tribunal optužio za zločine u Omarskoj, a 1996. su ga ubile međunarodne snaga u BiH pri pokušaju hapšenja.

Vulijami je opisao kako su britanski izvještači zatim bili odvedeni u Trnopolje gdje su vidjeli izgladnjele i mršave pritvorenike iza bodljikave žice, što je zabilježila i kamera ITN.

Svjedok je potvrdio iskaz sa šest ranijih suđenja na kojima je dao iskaz da su muslimani bili ograđeni bodljikavom žicom i "dovedeni iz drugih logora, radi prisilnog premještanja".

Od njih je, kako je kazao, saznao da je u logoru Keraterm bilo ubijeno oko 150 pritvorenika, u danima prije nego što su ostali prebačeni u Trnopolje.

U unakrsnom ispitivanju Mladićev branilac Dragan Ivetić podsjetio je Vulijamija da je u izvještaju o logorima koje je Gardijan objavio 7. avgusta 1992, napisao da Trnopolje nije koncentracioni logor, već nešto slično tranzitnom centru - što su tada tvrdile i vlasti bosanskih Srba - te da uslovi nisu bili loši kao u Omarskoj.

Potvrđujući da je to napisao, svjedok je rekao da je to učinio u namjeri da se distancira od poređenja logora u Bosni sa nacističkim koncentracionim logorima, koja su se u međunarodnoj javnosti pojavila po objavljivanju snimaka ITN.

Vulijami je, međutim, kazao da je kasnije promijenio taj stav, na osnovu iskaza preživjelih pritvorenika i imajući u vidu da su i u Trnopolju vlasti bosanskih Srba "koncentrisale" nesrbe kako bi ih prognale, podvrgavajući ih zlostavljanju i ubijajući ih.

"Za Omarsku sam i tada vjerovao i sada vjerujem da je bila koncentracioni logor", naglasio je Vulijami.

Britanski novinar je, na sugestiju advokata Ivetića, prihvatio da je u Trnopolju postojao i neograđeni dio, u kojem su se Muslimani i Hrvati kretali, kao i da je jedan dao nesrba u logor došao dobrovoljno, bježeći pred ratnim dejstvima.

Na snimku neimenovanih srpskih autora, koji je odbrana prikazala u sudnici, neki od pritvorenika, koji su izgledali mnogo bolje od onih prikazanih na filmu ITN, sami su to potvrdili, govoreći da ih u Trnopolju niko nije "ni pipnuo".

Na pitanje da li je u izvještaju za Gardijan napisao da logorima upravljaju srpske civilne vlasti, a ne VRS, Vulijami je odgovorio potvrdno. Britanskim novinarima to je, kako je iznio, prije obilaska logora rekao ratni gradonačelnik Prijedora Milomir Stakić. Zbog zločina u Prijedoru, Tribunal je kasnije Stakića osudio na 40 godina zatvora.

Vulijami je odbacio sugestiju Mladićevog branioca da nije objektivan ni kao novinar, ni kao svjedok, tvrdeći da je je potpuno nepristrasan, ali da to ne znači i da je "neutralan" s obzirom na ono što je vidio tokom posjete logorima kod Prijedora u ljeto 1992.

Mladićeva odbrana sutra će završiti unakrsno ispitivanje Vulijamija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • SPP: Više pravde za boračku populaciju

  18.09.2014 17:34 - Srna

  ZVORNIK - Nosilac liste Stranke pravedne politike /SPP/ za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice sedam Drago Milošević rekao je danas u Zvorniku da će se kao poslanik zalagati za više pravde i bolji život boračke populacije.

 • Prihvaćena donacija od 101,1 milion evra

  18.09.2014 17:23 - Uroš Vukić

  BANJALUKA - Vlada RS prihvatila je donatorska sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope u iznosu od 101,1 milion evra, koja će biti utrošena kroz regionalni program stambenog zbrinjavanja.

 • Obilježeno 19 godina od odbrane zapadnih granica Srpske

  18.09.2014 16:53 - Srna

  NOVI GRAD - Vojska Republike Srpske /VRS/, zajedno sa policijskim snagama i narodom, snažno se suprotstavila operaciji Hrvatske vojske u septembru 1995. godine i uspjela da zaustavi i slomi neprijatelja, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić.

 • Potvrđena optužnica protiv Rešada Mujkića

  18.09.2014 16:41 - Srna

  SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Rešada Mujkića, koja ga tereti da je počinio ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva na području Odžaka.

 • Čavić: Potrebne uštede u javnoj potrošnji

  18.09.2014 16:40 - Srna

  BANJALUKA - Nosilac liste NDP-a u za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici tri Dragan Čavić izjavio je danas u Banjaluci da su Srpskoj potrebne ozbiljne uštede u javnoj potrošnji.

 • Globalni indeks blagostanja: Zadovoljno tek 10 odsto građana BiH

  18.09.2014 16:37 - D. Raduški

  BANJALUKA - Svega 10 odsto stanovnika BiH izrazilo je zadovoljstvo društvenom zajednicom u kojoj žive, pokazuje "Gallupov" Globalni indeks blagostanja, čiji rezultati daju sliku o tome koliko su stanovnici određenih država zadovoljni svojim životima.

 • Dodik: Poslije Škotske neka se spremi Republika Srpska

  18.09.2014 15:53 - Agencije

  BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da bez obzira na to kakav bude ishod današnjeg referenduma u Škotskoj, Evropska unija nema više prava da bilo kome osporava upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava i dodao: "Neka se spremi Republika Srpska˝.

 • Bogdanić osudio napad na aktivistu SNSD-a

  18.09.2014 15:48 - Srna

  DOBOJ - Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Teslić Dragan Bogdanić osudio je napad i povređivanje aktiviste ove stranke Slavka Grabovca u Tesliću.

 • Potvrđena kazna za zločin u Dretelju

  18.09.2014 14:43 - Srna

  SARAJEVO - Vrhovni sud Federacije BiH /FBiH/ potvrdio je presudu kojom je Frano Vulić osuđen na 10 godina zatvora za zločine nad civilima u Dretelju kod Čapljine 1993. godine, javlja Birn.

 • Srbe premlaćivali i mučili glađu

  18.09.2014 14:39 - Srna

  SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je na suđenju za ratne zločine počinjene nad Srbima na području Hadžića pročitalo iskaze bivših zatvorenika koji su rekli da su lica srpske nacionalnosti u logorima na području te opštine bili premlaćivani i mučeni glađu.

 • Vučurević: Očekivan prelazak u SNSD

  18.09.2014 14:16 - Srna

  TREBINJE - Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Trebinje Slavko Vučurević rekao je da je prelazak sada već bivšeg člana PDP-a Milenka Krunića u SNSD očekivan potez i da nije nikakvo iznenađenje.

 • Tadić: Promjenom vlasti došlo do pozitivnih promjena

  18.09.2014 14:13 - Srna

  PRNJAVOR - Kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ocijenio je danas da su stanovnici opštine Prnjavor ispravno odlučili kada su 2012. godine podržali SDS i partnere ove stranke, te izrazio nadu da će isto učiniti i na predstojećim oktobarskim izborima.

 • Putin podržao Dodika na izborima

  18.09.2014 13:48 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin poželio je predsjedniku RS Miloradu Dodiku uspjeh na predstojećim opštim izborima u BiH, navodeći da mu je poznato da ga podržava znatan broj birača.

  Foto
 • Zapad odbranjen zahvaljujući jedinstvu RS

  18.09.2014 13:06 - N.N.

  PRIJEDOR - Predsjedik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da su ova i druge opštine u zapadnom dijelu Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine odbranjene, zahvaljujući jedinstvu vojske, policije i naroda.

 • U toku sastanak Putina sa Dodikom i Cvijanovićevom

  18.09.2014 12:16 - Srna

  MOSKVA - U Moskvi je u toku sastanak predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović.

  Foto

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.