BiH

Suđenje Mladiću: Omarska i Trnopolje bili koncentracioni logori

Suđenje Mladiću: Omarska i Trnopolje bili koncentracioni logori
Suđenje Mladiću: Omarska i Trnopolje bili koncentracioni logori

HAG - Novinar britanskog lista "Gardijan" Ed Vulijami svjedočio je danas na suđenju Ratku Mladiću U Tribunalu u Hagu da su logori za nesrbe Omarska i Trnopolje kod Prijedora, koje je posjetio u ljeto 1992, bili "koncentracioni".

On je to objasnio rekavši da su vlasti bosanskih Srba u njima "sakupljale (koncentrisale)" hiljade Muslimana i Hrvata, držeći ih pod neljudskim uslovima, maltretirajući i ubijajući ih, prije nego što bi ih masovno protjerivale.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, Mladić (69) optužen je, između ostalog, za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući i Prijedor, po optužnici, dostigao nivo genocida.

Na poziv koji im je Karadžić uputio tokom Londonske mirovne konferencije, Vulijami i novinarka televizije ITN Pjeni Maršal bili su prvi zapadni novinari koji su avgusta 1992. posjetili logore Omarska i Trnopolje kod Prijedora.

Izvještaji koje su objavili - a naročito snimci mršavih pritvorenika iza bodljikave žice u Trnopolju - doveli su do optužbi u međunarodnoj javnosti da bosanski Srbi drže "koncentracione logore", poslije čega su logori raspušteni.

Vulijami je danas, kao i novembra prošle godine na suđenju Radovanu Karadžiću, izjavio da nesrbi zatvoreni u Trnopolju "izgledali kao kosturi", a da su oni koje je vidio u Omarskoj bili "uplašeni i užasnuti".

Snimke TV ITN Ena iz Omarske i Trnopolja tužioci su danas prikazali u sudnici tokom iskaza svjedoka.

Vulijami je izjavio da je u Omarskoj pokušao da razgovara sa jednim od desetina pritvorenika koji su pred novinarima u trpezariji brzo jeli obrok, okruženi srpskim stražarima.

Na pitanje kakvi su uslovi u logoru, kako je posvjedočio, dobio je odgovor: "Ne želim da lažem, a ne mogu da govorim istinu". Po riječima svjedoka, pritvorenici su bili civili.

Pristup novinara hangaru sa oko 2.000 pritovrenika, kako je izjavio Vulijami, spriječili su major VRS Milovan Milutinović koji je kasnije postao blizak saradnik tadašnjeg generala Mladića, i komandir prijedorske policije Simo Drljača. Drljaču je kasnije Tribunal optužio za zločine u Omarskoj, a 1996. su ga ubile međunarodne snaga u BiH pri pokušaju hapšenja.

Vulijami je opisao kako su britanski izvještači zatim bili odvedeni u Trnopolje gdje su vidjeli izgladnjele i mršave pritvorenike iza bodljikave žice, što je zabilježila i kamera ITN.

Svjedok je potvrdio iskaz sa šest ranijih suđenja na kojima je dao iskaz da su muslimani bili ograđeni bodljikavom žicom i "dovedeni iz drugih logora, radi prisilnog premještanja".

Od njih je, kako je kazao, saznao da je u logoru Keraterm bilo ubijeno oko 150 pritvorenika, u danima prije nego što su ostali prebačeni u Trnopolje.

U unakrsnom ispitivanju Mladićev branilac Dragan Ivetić podsjetio je Vulijamija da je u izvještaju o logorima koje je Gardijan objavio 7. avgusta 1992, napisao da Trnopolje nije koncentracioni logor, već nešto slično tranzitnom centru - što su tada tvrdile i vlasti bosanskih Srba - te da uslovi nisu bili loši kao u Omarskoj.

Potvrđujući da je to napisao, svjedok je rekao da je to učinio u namjeri da se distancira od poređenja logora u Bosni sa nacističkim koncentracionim logorima, koja su se u međunarodnoj javnosti pojavila po objavljivanju snimaka ITN.

Vulijami je, međutim, kazao da je kasnije promijenio taj stav, na osnovu iskaza preživjelih pritvorenika i imajući u vidu da su i u Trnopolju vlasti bosanskih Srba "koncentrisale" nesrbe kako bi ih prognale, podvrgavajući ih zlostavljanju i ubijajući ih.

"Za Omarsku sam i tada vjerovao i sada vjerujem da je bila koncentracioni logor", naglasio je Vulijami.

Britanski novinar je, na sugestiju advokata Ivetića, prihvatio da je u Trnopolju postojao i neograđeni dio, u kojem su se Muslimani i Hrvati kretali, kao i da je jedan dao nesrba u logor došao dobrovoljno, bježeći pred ratnim dejstvima.

Na snimku neimenovanih srpskih autora, koji je odbrana prikazala u sudnici, neki od pritvorenika, koji su izgledali mnogo bolje od onih prikazanih na filmu ITN, sami su to potvrdili, govoreći da ih u Trnopolju niko nije "ni pipnuo".

Na pitanje da li je u izvještaju za Gardijan napisao da logorima upravljaju srpske civilne vlasti, a ne VRS, Vulijami je odgovorio potvrdno. Britanskim novinarima to je, kako je iznio, prije obilaska logora rekao ratni gradonačelnik Prijedora Milomir Stakić. Zbog zločina u Prijedoru, Tribunal je kasnije Stakića osudio na 40 godina zatvora.

Vulijami je odbacio sugestiju Mladićevog branioca da nije objektivan ni kao novinar, ni kao svjedok, tvrdeći da je je potpuno nepristrasan, ali da to ne znači i da je "neutralan" s obzirom na ono što je vidio tokom posjete logorima kod Prijedora u ljeto 1992.

Mladićeva odbrana sutra će završiti unakrsno ispitivanje Vulijamija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije