BiH

Suđenje Oriću odgođeno zbog bolesti Muhića

Suđenje Oriću odgođeno zbog bolesti Muhića
Foto: Ilustracija | Suđenje Oriću odgođeno zbog bolesti Muhića

SARAJEVO - Suđenje komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine odgođeno je za 2. novembar, jer optuženi Muhić zbog bolesti nije došao na današnje ročište u Sudu BiH.

Muhićev advokat Sabina Mehić obavijestila je Sud da se Muhićevo zdravstveno stanje pogoršalo, zbog čega je iz Hitne pomoći upućen u bolnicu u Tuzli.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes rekao je da će na narednom ročištu biti sprovedeno ono što je bilo planirano za danas.

Tužilaštvo BiH danas je pred Apelacionim vijećem Suda BiH trebalo da iznese završne riječi u obnovljenom postupku koji se vodi protiv Orića i Muhića.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok "O-1".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije