BiH

Sudovi BiH u prošloj godini riješili 149.154 najstarija predmeta

Sudovi BiH u prošloj godini riješili 149.154 najstarija predmeta
Foto: N.N. | Sudovi BiH u prošloj godini riješili 149.154 najstarija predmeta

SARAJEVO - Sudovi u BiH su u prošloj godini riješili 149.154 najstarija predmeta.

Tako je, kako je danas saopšteno iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeće (VSTS) BiH, u FBiH riješeno 98.615 starih predmeta, u RS 46.115, u Brčko distriktu 2.780 i Sudu BiH 1.644.

Najproduktivniji prvostepeni sudovi po ovom pitanju u RS su osnovni sudovi u Trebinju, Modriči, Bijeljini, Višegradu, Prnjavoru i Foči, te okružni privredni sudovi u Doboju i Višegradu. Njihov učinak je veći od 90 odsto od zacrtanog plana.

U FBiH najviše riješenih predmeta je u sudovima u Konjicu, Banovićima, Livnu, Goraždu, Travniku, Velikoj Kladuši, Širokom Brijegu i Visokom, koji se mogu pohvaliti uspješnošću većom od 90 posto.

Što se tiče drugostepenih sudova, najuspješniji su vrhovni sudovi RS i FBiH, te Sud BiH, koji su 100 posto ispunili plan. Isti rezultat postigli su i kantonalni sudovi u Tuzli, Livnu, Širokom Brijegu, Zenici, Goraždu i Odžaku. Što se tiče RS, najbolji su okružni sudovi u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, koji su plan ispunili 99 odsto.

"Ovaj broj je rezultat dugogodišnje prakse primjene planova rješavanja najstarijih predmeta koju je VSTV uveo 2011. godine s ciljem smanjenja starosne strukture i velikog broja starih neriješenih predmeta", navode u VSTS-u i dodaju da su prvobitno planove primjenjivali samo sudovi s velikim brojem neriješenih starih predmeta, a 2015. godine VSTV je usvojio novo uputstvo za izradu planova za rješavanje predmeta, kojim je predviđeno da svi sudovi u BiH imaju obavezu sačiniti plan rješavanja predmeta. Od 2011. do 2017. godine sudovi su na ovaj način riješili više od 800.000 najstarijih predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije