BiH

Šume RS: Direktor gradi vilu, a radnici bez plata

Šume RS: Direktor gradi vilu, a radnici bez plata
Šume RS: Direktor gradi vilu, a radnici bez plata

BANJALUKA - Dok radnici JP "Šume RS" zbog neisplaćenih plata najavljuju štrajk, generalni direktor ovog preduzeća Srđan Ljubojević u banjalučkom naselju Obilićevo gradi vilu vrijednu više od milion KM.

Izvor "Nezavisnih" blizak Ljubojeviću tvrdi da je kuća izgrađena uglavnom zahvaljujući kompenzacijama, pa je tako stolarija za kuću "kupljena" od firme "Fagus", kojoj će vjerovatno biti plaćeno balvanima JP "Šume RS". Parket u kući je takođe nabavljen od jedne domaće firme kojoj će biti plaćeno sirovinom, odnosno hrastovinom od koje se prave najkvalitetniji podovi.

Ljubojevića juče nismo uspjeli dobiti na mobilni telefon kako bismo provjerili ove navode, a ni sekretarica JP "Šume RS" nije nas mogla povezati s njim jer je, kako kaže, bio zauzet.

Miroslav Malijević, vlasnik "Fagusa", nije mogao ni potvrditi ni demantovati da je Ljubojević kupio stolariju od ove firme, uz konstataciju da pokušamo saznati u firmi "Fagus haus".

"Zaista ne znam. 'Fagus' ima kćerku firmu koja se zove 'Fagus haus' i ona se bavi proizvodnjom i prodajom stolarije. Moguće da je kupio od njih, ali ja zaista ne znam", kazao je Malijević.

Kuća sa podrumom, dva velika stana i visokim potkrovljem koju gradi Ljubojević trenutno je jedna od najljepših i najskupljih banjalučkih porodičnih kuća.

Kuća sa podrumom, dva velika stana i visokim potkrovljem koju gradi Ljubojević trenutno je jedna od najljepših i najskupljih banjalučkih porodičnih kuća

Nalazi se nedaleko od Gradskog mosta i pri kraju je izgradnje, a na ulazu u kuću čak su uklesani i inicijali generalnog direktora JP "Šume RS".

Takođe, na kući je instalirano nekoliko kamera koje pokrivaju cijelo dvorište.

Dok traje gradnja ovog velelepnog zdanja, Ljubojević stanuje u banjalučkom naselju Borik, i to u stanu kojeg su mu dodijelile upravo "Šume RS" krajem devedesetih godina.

Naš izvor dalje priča da je radove oko kuće, odnosno uklanjanje stabala radila firma "Drvoprerada Đurić" iz Dervente, koja ima ekskluzivno pravo na odvoz najboljih trupaca oblovine iz JP "Šume RS".

"Drvoprerada Đurić" nije na spisku Agencije za šume RS koja je po Zakonu o šumama obavezna da napravi plan isporuke sirovine malim pilanama, a nisu na spisku ni velikih drvoprerađivača. Ljubojević će ga vjerovatno platiti sirovinom ili nekim poslom s obzirom na to da "Drvoprerada Đurić" izvodi radove za JP "Šume RS". Kada izvođače plaćaš sirovinom, još iz odjela u kojem oni rade, to je stvaranje ekstraprofita jer im daš i oblovinu i platiš im izvođenje radova", tvrdi naš izvor.

Inače "Drvoprerada Đurić", čiji se vlasnik Pero Đurić juče nije javljao na mobilni telefon, uknjižena je kao vlasnik stambeno-poslovnog objekta i zemljišta površine 373 kvadrata, čija se vrijednost procjenjuje na milionski iznos. Sporni objekat do rata je bio u vlasništvu nekadašnjeg Šumsko-industrijskog kombinata "Krivaja" iz Zavidovića, a 1992. godine je dat na raspolaganje Gradskoj upravi Banjaluka. Gradska uprava je zatim objekat ustupila na raspolaganje "Šumama RS" i sve donedavno u ovom objektu se nalazila Direkcija JP "Šume RS".

Uklanjanje stabala oko kuće radila firma "Drvoprerada Đurić" iz Dervente

Ljubojević je ranije izjavio da će Pravna služba JP "Šume RS" analizirati na koji način je "Drvoprerada Đurić" uknjižena kao vlasnik stambeno-poslovnog objekta, te da to nisu njegove greške već ranijeg menadžmenta.

"'Drvoprerada Đurić', prvo preko Neđe Ilića, a sada preko Ljubojevića, za razliku od domaćih drvoprerađivača uvijek sebi obezbijedi sirovinu. Znači, kupuje šumu i izvozi je u FBiH, a stambeno-poslovna zgrada koju je Đurić uknjižio na svoje ime kupljena je balvanima od 'Krivaje' iz Zavidovića", ispričao je izvor koji želi da ostane anoniman.

Grb Ljubojevića

Vilu vrijednosti više od milion KM "krasi" i grb sa isprepletenim inicijalima Srđana Ljubojevića, a ispod nje natpis A.D. 2011.

Natpis Ano Domini (A.D. 2011), inače latinski izraz za pojam ljeta Gospodnjeg, uglavnom se koristi prilikom izgradnje impozantnih kulturnoistorijskih građevina, crkava, muzeja i zdanja od izuzetnog značaja za narod i zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije