BiH

Sumnje Tužilaštva BiH o napadu na vojsku BiH nakon 7 godina postale stvarnost

Sumnje Tužilaštva BiH o napadu na vojsku BiH nakon 7 godina postale stvarnost
Sumnje Tužilaštva BiH o napadu na vojsku BiH nakon 7 godina postale stvarnost

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još 2008. godine izrazilo sumnju da se u našoj zemlji može desiti napad na vojsku Bosne i Hercegovine.

Naime, prema dokumentu u čiji je uvid imala N1, Tužilaštvo BiH je 21. marta 2008. izdalo naredbu o provođenju istrage protiv pet osoba među kojima je i Muhamed Meco, zet Enesa Omeragića, koji je sredinom ovog mjesca u Rajlovcu ubio Armina Salkića i Nedeljka Radića, pripadnike Oružanih snaga BiH.

Osim Mece, u toj grupi su bili Rijad Rustempašić, Muhamed Fičer, Abdulah Handžić, i Edis Velić.

U ovoj naredbi, Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnov sumnje da je pet osoba, među kojima je i Muhamed Meco, do 20. marta 2008. u Sarajevu i Bugojnu, po prethodnom dogovoru, sakupljali oružje, municiju, vojnu opremu, eksploziv i minsko-eksplozivna sredstva u namjeri da izvrše napade na pripadnike EUFOR-a u BiH, na pripadnike Vojske Bosne i Hercegovine koji se obučavaju za odlazak u Mirovnu misiju u Afganistanu te napade na infrastrukturne objeke Elektroprivrede BiH sa ciljem destabilizacije društvenih struktura BiH.

Pripadnici Antiterorističke jedinice FMUP-a odmah su ragovali te priveli Rijada Rustempašića, Muhameda Mecu, Abdulaha Handžića, Edisa Velića i Muhameda Fičera zbog sumnje da su pripremali bombaški napad.

U kasnijem postupku na Sudu BiH, Rustempašić je osuđen na kaznu zatvora od četiri godine, a Abdulah Handžić i Edis Velić na kazne zatvora od po tri godine i četiri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije