BiH

Sumnjive prijave za glasanje idu Tužilaštvu BiH

Sumnjive prijave za glasanje idu Tužilaštvu BiH
Sumnjive prijave za glasanje idu Tužilaštvu BiH

SARAJEVO - Tužilaštvu BiH biće dostavljene kopije svih prijava za glasanje van BiH, na kojima su utvrđene nepravilnosti od prijava dostavljenih u ime mrtvih ljudi do prijava na kojima navodni birač živi na više adresa.

"Navedene prijave sa kompletnom dokumentacijom će nadležnom tužilaštvu biti dostavljene najkasnije do 5. septembra", saopšteno je iz CIK-a nakon današnje sjednice.

Službe CIK-a utvrdile su da je za glasanje izvan BiH prijavljeno 37 mrtvih, od kojih je većina umrla 2011, 2012. i 2013. godine. U oko 700 pristiglih prijava za glasanje u inostranstvu utvrđeno je da su u njima za iste ljude navedene različite adrese prebivališta. Za 561 osobu navedeno je više različitih mjesta prebivališta u jednoj zemlji, u 58 slučajeva adrese su u dvije različite države, a u 47 slučajeva potencijalni glasač "živi" u tri različite zemlje svijeta. Članovi CIK-a konstatovali su da raspolažu podacima o osobama koje su podnijele sve sporne prijave, što će omogućiti Tužilaštvu BiH da utvrdi ko stoji iza ovog pokušaja izbornog inžinjeringa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije