BiH

Sumnjivo slanje radnika u Dubai

Sumnjivo slanje radnika u Dubai
Sumnjivo slanje radnika u Dubai

BANJALUKA - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS zatražilo je od inspekcijskih organa da provjere poslovanje preduzeća "Nahil" Banjaluka koje se između ostalog bavi posredovanjem u zapošljavanju radnika u inostranstvu.

Iz ovog ministarstva navode da je Ambasada BiH u Dubaiju uputila dopis bh. organima da provjere poslovanje ove firme zbog sumnji u nelegalne radnje prilikom slanja radnika u inostranstvo.

"Dosadašnji rezultati inspekcijskog pregleda ukazuju na neregularnosti u poslovanju ove firme, posebno kada je u pitanju slanje zaposlenih radnika na rad u drugu zemlju, koji se odnose na ispunjavanje zakonskih obaveza poslodavaca i uslova koje mora obezbijediti radnicima koje upućuje na rad u inostranstvo", navodi se u dopisu Ministarstva.

Ističe se da je utvrđeno da ovo preduzeće nije registrovano za posredovanje pri zapošljavanju u RS.

Biljana, radnica firme "Nahil", koja je odbila da kaže svoje prezime, ustvrdila je u telefonskom razgovoru da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

"Ovdje je u pitanju nesporazum. Mi smo registrovana firma koja uopšte ne posreduje pri zapošljavanju. To su naši radnici koje mi šaljemo u Dubai, koje plaćamo i oni su svi uredno prijavljeni ovdje u RS", kazala je ona.

Prema njenim riječima, firma "Nahil" iz Banjaluke u Dubaiju posluje s partnerskom firmom "Nahil" DIP, a da su radnici isključivo odgovorni firmi iz Banjaluke.

"Nama su ovdje dolazili svi mogući inspekcijski organi i nikad nisu utvrdili ništa nezakonito. Nije mi jasno kako neko ko je pismen i ko tvrdi da se razumije u radne odnose može na tom osnovu uputiti nalog. Mislim da su u pitanju neki drugi razlozi, ali ne bih sada da o tome spekulišem", rekla je radnica Biljana iz firme "Nahil".

Ona je istakla da firma postoji od 2. februara i da je u Dubai poslano 300 radnika.

Tvrdi da je radnicima regulisan status, a da su za građevinski rad plaćeni od 6,5 do 10 dolara po satu, te od pet do sedam ako su pomoćni radnici.

Inače, u proteklom periodu bilo je više slučajeva da su se radnici žalili na loš tretman pri obavljanju poslova u zemljama Bliskog i Srednjeg istoka. Tako su se radnici firme "Serbaz", koja je zapošljavala ljude u Azerbejdžanu, žalili na neplaćanje i loše uslove, a ovih dana je grupa građevinskih radnika iz BiH angažovanih u Kataru optužila hrvatsku firmu "Al Doha Manpower Agency" za nehumane uslove rada i kršenje osnovnih radničkih prava zbog čega su protiv poslodavca podnijeli i prijave katarskom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije