BiH

Supružnici Akšamija u sukobu interesa?

Supružnici Akšamija u sukobu interesa?
Supružnici Akšamija u sukobu interesa?

SARAJEVO - Supružnici Akšamija, Neven, direktor Agencije za državnu službu (ADS) BiH, i Amela, šef Pravne službe u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), uskoro bi mogli postati jedan od najutjecajnijih bračnih parova u institucijama BiH ukoliko Vijeće ministara ozvaniči novi eklatantni primjer nepotizma na državnom nivou.

Naime, Vijeće ministara BiH bi 3. septembra, nakon brojnih peripetija, u paketu trebalo da riješi nekoliko desetina imenovanja u državnim agencijama, direkcijama i službama. Na jednu od tih pozicija, u Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara BiH, kao šefica je predložena i Amela Zametica-Akšamija, dok je njen suprug Neven, iako mu je mandat istekao prije nekoliko mjeseci, i dalje direktor ADS-a, sa izglednim šansama za novi.

Riječ je o klasičnom primjeru nepotizma koji ulazi i u sferu sukoba interesa u dijelu koji se odnosi na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Naime, iako Žalbeno vijeće nije nadležno za sporove i dešavanja unutar ADS-a, ono u drugostepenom postupku ipak odlučuje po žalbama na zahtjeve o pristupu informacijama. Drugim riječima, ukoliko je neko nezadovoljan dobijenom informacijom od ADS-a po bilo kojem osnovu, Žalbeno vijeće donosi konačnu, drugostepenu odluku.

Tako se, primjera radi, može dogoditi da se fizičko lice Vijeću kojem treba da predsjedava Amela Zametica-Akšamija žali da su mu na bilo koji način uskraćene informacije u Agenciji kojom rukovodi Neven Akšamija.

Inače, kandidate za Žalbeno vijeće predlaže Ministarstvo pravde BiH, odnosno ministar (Bariša Čolak), a potvrđuje ih Vijeće ministara.

Neven Akšamija tvrdi da s prijedlogom za imenovanje njegove supruge nije imao nikakve veze, niti bilo kakvog učešća. Mogućnost da supružnici rade na ovako važnim i uticajnim pozicijama za Akšamiju nije sporna.

"Zar mi treba da budemo kažnjeni ako je neko na nekoj funkciji? Supruga od 2004. godine radi u RAK-u, a ja sam došao u ADS 2009. godine. Sada je u Žalbeno vijeće predložena kao rukovodilac Pravne službe RAK-a, i tu nema nikakvog sukoba interesa", tvrdi Akšamija.

Naglašava da je ADS, po preporuci ombudsmana, odredio službenika za rješavanje predmeta pristupa informacijama, koji potpisuje rješenja "s kojima on nema veze", iako je on direktor tom službeniku i može da utiče na njega.

"To je zabranjeno zakonom, i ja se u to ne miješam", dodaje Akšamija.

Pristup informacijama

Hamdo Tinjak, odlazeći predsjedavajući Žalbenog vijeća, inače sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pojašnjava da prijemi u radni odnos i javni oglasi nisu u nadležnosti ovog tijela. Međutim, i on je potvrdio da je u ingerencijama Vijeća odlučivanje po zahtjevu o pristupu informacijama, i to u drugostepenom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije