BiH

Suspendovan direktor BHMAK-a Dušan Gavran

SARAJEVO - Savjet ministara BiH danas je, na prijedlog Komisije za razminiranje u BiH, donio rješenje o preventivnoj suspenziji direktora Centra za uklanjanje mina u BiH /BHMAK/ Dušana Gavrana.

Gavran je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja primanje dara i drugih oblika koristi, te falsifikovanje službene isprave.

On se sumnjiči za korupcijska krivična djela, odnosno nezakonitosti u procesu deminiranja u BiH i u vezi s tim ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je pomoćnik direktora za operacije u BHMAK-u Milan Rezo ovlašten da privremeno obavlja poslove direktora za vrijeme dok se vodi postupak protiv Gavrana pred nadležnim sudom.

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o saradnji u oblasti protivminskog djelovanja između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije putem Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina /ITF/.

Na ovaj se način nastavlja saradnja BiH i Slovenije putem ITF-a iz Ljubljane i unapređuje bezbjednost u oblasti razminiranja, kao i pomoć žrtvama mina.

BiH i Slovenija prvi put su zaključile Memorandum o razumijevanju u vezi s radom ITF-a još 1998. godine i na taj je način BiH stekla pravo da koristi donatorska sredstva za oblast razminiranja

Savjet ministara BiH upoznat je na sjednici u Sarajevu s informacijom Ministarstva komunikacija i transporta o nedoličnom ponašanju vršioca dužnosti članova Uprave Agencije za pružanje usluga u avio saobraćaju BiH /BHANSA/ Marina Raspudića, Đelala Hasečića i Damira Ćopića i zadužilo ovo ministarstvo da pripremi i Savjetu ministara BiH za narednu sjednicu dostavi prijedlog za razrješenje vršilaca dužnosti članova Uprave i prijedlog imenovanja nove uprave BHANSA-e.

Ovom informacijom ukazuje se na krajnje neprofesionalno i neodgovorno ponašanje vršilaca dužnosti članova Uprave ove agencije zbog toga što su u vrijeme dugo planiranog i zakazanog početka operacija preuzimanja kontrole nad nebom BiH otputovali na ATC global 2014 – sajam i konferenciju u Kini, na kojoj nisu potpisali nijedan dokument od značaja za BiH.

Agencija je ostavljena bez ovlaštenog lica koje je moglo da nastavi aktivnosti u vezi s preuzimanjem neba BiH, što predstavlja opstrukciju ovog važnog projekta, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije