BiH

Sve institucije da rade na rasvjetljavanju napada

Sve institucije da rade na rasvjetljavanju napada
Sve institucije da rade na rasvjetljavanju napada

SARAJEVO - Savjet ministara BiH zatražio je od svih nadležnih institucija na svim nivoima u BiH da aktivno i koordinisano rade na rasvjetljavanju terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvoriniku, sa aspekta njegovih motiva i načina izvršenja, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Zvizdić je nakon hitne sjednice Savjeta ministara BiH rekao da su sve pravosudne, policijske i obavještajno bezbjednosne agencije i institucije, takođe na svim nivoima BiH, pozvane da povećaju stepen koordinacije i saradnje prilikom rasvjetljavanja ovog napada.

On je istakao da je jako bitno da korodinacija i saradnja budu nastavljene i u budućnosti kako bi se adekvatno i uspješno spriječili ovakvi i slični događaji koji mogu dovesti do destabilizacije prilika u BiH i narušavanja njenog međunarodnog ugleda.

"Pucanj u policajca je pucanj u inistitucije sistema", rekao je Zvizdić u Sarajevu i dodao da niko ne može imati opravdanje za tako nešto.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je na hitnoj sjednici sazvanoj povodom sinoćnjeg terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, na bazi izvještaja ministra bezbjednosti, direktora Agencije za istrage i zaštitu, te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, donio određeni broj zaključaka, prije svega operativnog karaktera.

"Naš je poziv, zahtjev da ukrupnjavamo policijsko-obavještajne agencije, a ne nikako, kao što smo ovih par dana imali priliku vidjeti, da se ide ka njihovom usitnjavanju", dodao je Zvizdić.

Ističući da je terorizam globalni problem on je pozvao sve u BiH da napad u Zvorniku ne koriste u dnevnopolitičke svrhe.

"Riječ je o jednom aktu koji nanosi štetu BiH i moramo biti jedinstveni kako bi potpuno otklonili takvu opasnost", poručio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara naložio je Ministarstvu bezbjednosti da u roku sedam dana napravi precizan plan operativnih mjera koje će Savjet ministara odmah provesti u djelo. 

Kao potvrdu opredijeljenosti Savjeta ministara da poboljša materijalne i sve druge uslove u kojima rade institucije BiH koje se bore protiv terorizma i organizovanog kriminala, Zvizdić je naveo podatak da su u prijedlogu budžeta BiH za 2015. godinu povećana sredstva za te institucije - četiri miliona KM za Sipu, jedan za Tužilaštvo i tri za Obavještajno-bezbjednosnu agenciju.

"Zahtijevali smo da se ubrza i dinamika izrade strategije za borbu protiv terorizma, koju je Savjet ministara počeo u aprilu ove godine", dodao je Zvizdić.

On je pozvao sve na mir, uzdržanost i toleranciju, bez revanšizma kako se postojeća situacija ne bi komplikovala, a apelovao je i da se ne unose dezinformacije u javnosti.

"Poruka je da BiH ima svoje institucije i da će biti sposobna da se obračuna sa ovakvim i sličnim aktima koji urušavaju njen ugled i destabilizuju vrlo pozitivnu atmosferu koja je započeta prije mjesec dana", zaključio je Zvizdić.

Ističući da je Savjeta ministara najoštrije osudio napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ubistvo jednog i ranjavanje dvojice policajaca, Zvizdić je u svoje i ime Savjeta ministara izrazio duboko saučešće porodici ubijenog policajca i poželio brz oporavak ranjenima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije