BiH

Sve isto kao prije četiri godine

Sve isto kao prije četiri godine
Sve isto kao prije četiri godine

BANJALUKA - Izborna kampanja političkih partija, koja je zvanično počela u petak, ne razlikuje se mnogo od kampanje koja je vođena za opšte izbore prije četiri godine.

Partije iz RS koje su u vlasti i tada i sada hvalile su se postignutim rezultatima i obećavali "čvrstu" nacionalnu politiku i mogućnost otcjepljenja RS u srednjoročnom periodu, dok su opozicionari kritikovali loše poteze vlasti i obećavali da će se obračunati s korupcijom i organizovanim kriminalom kada oni dođu na vlast.

STVARANJE HRVATSKOG ENTITETA

 U hrvatskom političkom tijelu, nekad manje nekad više javno, glavna tema 2010. je bila ustavna reforma BiH i stvaranje hrvatskog entiteta, a slične teme, mada malo više uvijeno i prikriveno, su na repertoaru i sada. Želja za ustavnom reformom u protekle četiri godine još je pojačana nakon što je Željko Komšić, kao tadašnji kandidat SDP-a, uz pomoć bošnjačkih glasova osvojio poziciju hrvatskog člana Predsjedništva.

Iako je obračun među srpskim partijama tokom ove izborne kampanje žešći nego prije četiri godine, ipak se najveća politička bitka vodi među bošnjačkim strankama i strankama sa sjedištem u Sarajevu.

Na prošlim opštim izborima pojavila se nova bošnjačka politička snaga nakon što se Fahrudin Radončić politički angažovao. Njegova kampanja prije četiri godine vrtjela se oko poruke da "Bošnjacima nisu najveći problem Srbi i Hrvati, nego korumpirana i lopovska vlast u Sarajevu".

Po svemu dosad viđenom, SBB-u će i na ovim izborima tema biti borba protiv bošnjačke mafije i kriminala i korupcije, koje oni najviše vide unutar SDA.

Zanimljiva je bila politika SDA prije četiri godine: lider stranke Sulejman Tihić kritikovao je bosanski nacionalizam Harisa Silajdžića, čija stranka SBiH je imala slogan "Sto odsto BiH", a na koji je Tihić odgovorio da je BiH "izgubila četiri godine zbog politike 'Bosna sto odsto'".

Kampanja SDP-a prije četiri godine je s Komšićem ciljala na građanski dio BiH, koji se uglavnom nalazio među građanski orijentisanim bošnjačkim glasačima, mahom u Sarajevu i Tuzli.

Upravo zbog, kako se čini, odustajanja od "građanske" politike i priklanjanja nacionalnom sastavljanju Savjeta ministara BiH, nakon što je SDP odbijao organe vlasti sastavljati po nacionalnom ključu, čime je razljutio Hrvate, mnogi analitičari predviđaju slabiji rezultat toj stranci na ovim izborima. Taj razočarani dio biračkog tijela pokušaće prigrabiti Komšić, koji na ovim izborima nastupa s novom političkom strankom.

ČVRŠĆE VEZE S RUSIJOM

 U RS SNSD i dalje nastupa s porukama da će RS jednog dana biti nezavisna država i obećava čvršće veze s Ruskom Federacijom.

Sa druge strane, Srpska demokratska stranka će i ovaj put pokušati dokazati da je ta politika nerealna i da se treba posvetiti dogovoru unutar BiH, zbog čega su sa HDZ BiH i SDA potpisali Deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima poslije izbora.

Ovu politiku SNSD napada kao "probosansku", dok u SDS-u odgovaraju da je vrijeme da ekonomija bude u prvom planu.

U hrvatskom biračkom tijelu HDZ BiH je i dalje neprikosnoven, a i na ovim kao i na prošlim izborima glavni im je cilj što veća politička afirmacija hrvatskog naroda u BiH i ravnopravno odlučivanje s druga dva naroda.

HDZ 1990, koji je nastao kao nešto više desna verzija hrvatskog političkog prostora u Hercegovini, na izborima 2010. nastupao je kritički prema tome što je HDZ BiH pristao na aprilski paket 2005, kojim bi ojačala centralna administracija u BiH, povećala ovlaštenja Savjeta ministara i osnažio parlament. Zanimljivo je da je sad "devedesetka", predvođena Martinom Ragužom, spremnija na kompromis i dogovor i čini se manje kritička nego prije četiri godine.

Osim izvjesnih poruka, izvjestan je i rezultat: U RS će, po svemu sudeći, SNSD i dalje ostati najjača partija, ali će im se SDS približiti, dok će kod Hrvata ubjedljivu pobjedu ponovo odnijeti HDZ. Najveća neizvjesnost je kod sarajevskih političkih partija, gdje ozbiljne šanse imaju i SBB, SDA i SDP, ali i DF Željka Komšića.

KAMPANJA NEINVENTIVNA

 Enes Osmančević, politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, slaže se s ocjenom da je kampanja danas manje-više ista kao i prije četiri godine.

"Kampanja je neinventivna, poprilično dosadna i već viđena. Stranke uglavnom apeliraju na jedinstvo koje nemaju ni unutar stranke, a kamoli unutar glasačkog tijela", kaže Osmančević.

On naglašava da su stranke i njeni lideri već umorni i da je došlo do "zamora materijala lidera, koji su iscrpili svoj repertoar", ali da ipak na neki način kampanja sadrži komunikacijski minimum nastupa.

"Ne nudi se ništa novo, niti specifična razlika zbog koje bi neko obratio pažnju na jednu stranku, a pogotovo zbog koje bi glasali za jednu stranku, a ne neku drugu", naglašava Osmančević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije