BiH

Svi se ograđuju od prljave kampanje

Svi se ograđuju od prljave kampanje
Svi se ograđuju od prljave kampanje

BANJALUKA, SARAJEVO, MOSTAR - Čelnici najvećih političkih partija u BiH poziv Milorada Dodika, lidera SNSD-a, da predstojeći opći izbori budu fer i korektni dočekali su sa različitih pozicija, ali i s poslovičnim oprezom, iako gotovo svi pojedinačno potenciraju korektno ponašanje vlastitih stranaka u dosadašnjim izbornim procesima.

Dodik je, naime, gostujući u dnevniku RTRS u srijedu naveče iskazao potrebu da oktobarski izbori budu "fer i pošteni", pozivajući sve političke faktore u BiH da priznaju legitimnu volju naroda i pomognu u formiranju institucija vlasti nakon izbora.

Predstavnici opozicije u RS, međutim, na ovo su reagirali s podozrenjem, ističući da "ne vjeruju" ovakvom Dodikovom pozivu, dok funkcioneri stranaka iz FBiH svoju predizbornu retoriku baziraju na dosadašnjim rezultatima i ponašanjima vlastitih stranaka.

Za Mirka Šarovića, potpredsjednika SDS-a, Dodikov poziv je "izlizana floskula koja se šalje uvijek pred izbore".

"Milorad Dodik je takve poruke slao unazad osam godina i nikad ih se nije držao. Ne vjerujem ni da će ovi izbori biti fer i korektni jer mislim da će Dodik i vlast primjenjivati iste metode kao i do sada. Slatko sam se nasmijao na ovaj poziv", kaže Šarović.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, Dodikov poziv smatra besmislenim.

"Ja sam godinama izložen nefer kampanji od Dodika i njegovih trabanata. O kakvoj kampanji možemo da govorimo kad Radio-televizijom RS upravlja šef njegovog kabineta, a Srna je javno glasilo SNSD-a", kaže Čavić, nazivajući predsjednika RS manipulatorom.

Za Mladena Ivanića, lidera PDP-a, ovakav Dodikov poziv je ispravan, ali kaže da mu ne vjeruje.

"A ne vjerujem mu jer sam nekoliko puta bio protivkandidat kandidatu njegove partije i kampanja protiv mene je bila puna laži,  tako da očekujem da će slično biti i ovoga puta", ističe Ivanić.

Lidija Korać, potpredsjednica SDP-a, ističe da je ova partija potpisala izjavu OSCE-a koja poziva na slobodne, fer i demokratske izbore.

"Na takav poziv ne mogu ništa odgovoriti, ali SDP će se sigurno ponašati fer kao i do sada, a tijela za provedbu izbora treba da učine sve da osiguraju kredibilitet izbornog procesa", ističe Koraćeva.

Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, kao odgovor na Dodikov poziv potencira "veličinu i ozbiljnost" ove stranke.

"SDA nije ni do sada gradila izborni rezultat na nekorektnoj kampanji, i neće ni sada. Imamo dovoljno prostora da jasno prezentiramo šta smo do sada uradili za BiH i da pozovemo birače da glasaju za nas", ističe Ahmetović.

Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora SBB-a, navodi "da teška ekonomska i socijalna situacija" zahtijeva ozbiljnost političkih faktora u izbornom procesu koji će, kako kaže, osigurati promjene.

"Svi smo dužni postupati odgovorno, sa programskom orijentacijom i ciljevima. SBB će u tom smislu predložiti najbolje ljude i neće praviti saveze radi stolica, nego radi ciljeva. U tom smislu ćemo i organizirati našu kampanju", zaključuje Škaljić.

Dodikov poziv pozdravio je i pridružio mu se Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, koji ne gubi nadu "da će se jednom i u BiH dogoditi fer izbori".

"HDZ BiH je zasigurno stranka koja je u svim izbornim i postizbornim procesima najviše napadana. HDZ BiH nema potrebe graditi svoju poziciju na bilo kakav uštrb drugih, ozbiljno se pripremamo za izbore, kao i uvijek, i uglavnom ćemo predstavljati naš izborni program i naše kandidate", ističe Lovrinović, dodajući da će HDZ BiH "pratiti što drugi rade i na negativnu kampanju imati valjan odgovor".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije