BiH

Svjedoci: Bosnić odgovoran za odlazak mladića u Siriju

Svjedoci: Bosnić odgovoran za odlazak mladića u Siriju
Svjedoci: Bosnić odgovoran za odlazak mladića u Siriju

SARAJEVO - Svjedoci Tužilaštva BiH Rifet Šabić i Šefik Čufurović izjavili su da je Husein Bosnić odgovoran za odlazak njihovih sinova na ratište u Siriju.

U nastavku suđenja Huseinu Bosniću, koji je optužen za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe, Šabić je rekao da je njegov sin Suad 7. novembra 2013. otišao u Siriju, a u januaru ove godine poginuo je na ratištu.

Šabić je rekao da su njegov sin Suad i još pet mladića sa područja Velike Kladuše otišli na ratište zbog optuženog Bosnića "koji ih je podsticao na džihad".

Svjedok je upitao Bosnića zašto on nije otišao na ratište i zašto tamo nije poslao svoje dijete.

"Bosnić sebe smatra velikim vođom. U koju god kuću je ušao ta familija se raspala", izjavio je Šabić.

Drugi svjedok Tužilaštva Šefik Čufurović rekao je da ne zna kada i kako je njegov sin Ibro otišao u Siriju i da se ne sjeća kada ga je zadnji put vidio.

On je potvrdio da je njegov sin išao kod Bosnića i jedno vrijeme živio i radio kod njega, zbog čega sa sinom nije bio u dobrim odnosima.

"Kod Bosnića je čuvao ovce i koze, a kada je došao kući mene je nazvao nevjernikom, jer se nisam slagao sa onim šta radi. Od supruge Zekije sam čuo da je išao na neki kurs u Sarajevu i da je poslije toga otišao u Siriju", ispričao je Čufurović.

On je naglasio da je njegov sin Ibro tražio od majke da se razvede, da sa njim ode u Siriju i da se tamo "uda za braću".

Čufurović je naveo da je Ibro javio bratu Šerifu da je u Siriji i da se tamo oženio.

Tužilaštvo tereti Bosnića da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Suđenje Bosniću biće nastavljeno 1. aprila u 13 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije