BiH

Svjedok: Nismo protjerivali Muslimane i Hrvate

Svjedok: Nismo protjerivali Muslimane i Hrvate
Svjedok: Nismo protjerivali Muslimane i Hrvate

SARAJEVO - Svjedočenjem Radomira Pašića, ratnog predsjednika Opštine Bosanski Novi, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pobijao je optužbu za protjerivanje Muslimana i Hrvata s ovog područja.

Pašić, koji je bio i predsjednik Kriznog štaba Srpske demokratske stranke (SDS), posvjedočio je da su Muslimani iz Bosanskog Novog u proljeće i ljeto 1992. otišli dobrovoljno, "ne samo iz političkih i bezbjednosnih razloga nego i ekonomskih i društvenih", prenosi BIRN - Justice Report.

Zahtjev predstavnika Muslimana da im se omogući da odu Pašić je smatrao najboljom opcijom.

Pašić je izjavio da su prethodno, u maju 1992., srpske vlasti naredile da se preda nelegalno naoružanje. Međutim, Muslimani su to, kako je naveo, ignorisali.

Po njegovim riječima, civilna i vojna policija su ih zatim privodile, a zbog nedostatka prostora fudbalski stadion je korišten kao prihvatni centar. Oni koji “nisu bili opasni” oslobođeni su, a drugi su zadržani radi istrage.

Pašić je potvrdio da su srpske paravojne formacije pričinjavale probleme vlastima, koje ih nisu pozvale, kao i da je znao za rušenje džamija u Bosanskom Novom, ali ne i ko je to učinio.

Karadžić je optužen za progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva iz 20 bosanskih opština, koji je uključivao nezakonito pritvaranje, zlostavljanje, ubistva i prisilno premještanje hiljada civila. Na teret su mu stavljeni i genocid u Srebrenici i drugi zločini.

Potvrđujući da vlasti nisu mogle da zaštite nesrpsko stanovništvo, Pašić je kazao da su veliki problem predstavljale paravojne formacije koje nisu bile pod kontrolom.

- Krizni štab je rekao da ne može nesrpskom stanovništvu dati garanciju da ćemo obezbijediti njihovu imovinu, njihove kuće pa, na kraju, i njihove živote. Nismo im to mogli garantovati... Zato su Muslimani tražili da odu - posvjedočio je Pašić.

Naglasio je da vlasti ni u jednom momentu nisu imale volju da se neko na silu otjera sa svog ognjišta, niti je iko nesrbima prijetio ili nad njima primjenjivao silu.

Svjesni cjelokupne situacije u BiH, Muslimani su, po Pašiću, tražili da se privremeno isele dok se ratna opasnost ne smiri.

Nakon što mu je tužiteljka predočila zahtjev sa sastanka šefova sedam srpskih opština u regionu 7. juna 1992. - da Muslimani i Hrvati napuštaju tu teritoriju dok njihov broj ne bude smanjen na podnošljiv nivo - Pašić je odgovorio da se ne sjeća da je bio na tom skupu.

- Stalno nam spočitavate da smo htjeli da otjeramo Muslimane... To nije bio cilj ni Kriznog štaba ni opštinskih vlasti - kazao je svjedok.

Pri tom iskazu ostao je i nakon što mu je tužiteljka citirala svjedočenja muslimanskih predstavnika, ali i zvaničnika UNPROFOR-a s kojima je Pašić u ljeto 1992. pregovarao, da Muslimani nisu Bosanski Novi napustili svojom voljom.

- Samo smo posredovali u željama koje su Muslimani imali - rekao je Pašić, dodavši da, zbog prekida u vezama, srpsko vođstvo na Palama o tome ništa nije znalo, navodi s u izvještaju BIRN-a.

Suđenje se nastavlja 10. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije