BiH

Svjedok izjavio da je u logoru Sabirni centar konstantno bio tučen i maltretiran

Svjedok izjavio da je u logoru Sabirni centar konstantno bio tučen i maltretiran
Svjedok izjavio da je u logoru Sabirni centar konstantno bio tučen i maltretiran

SARAJEVO - Na suđenju za ratne zločine počinjene u logoru “Sabirni centar” u Batkoviću (opština Bijeljina), svjedok Tužilaštva je ispričao kako je u prvih deset dana bio "konstantno" tučen i maltretiran.

Husejin Kurbašić je objasnio da je u januaru 1993. godine, kao pripadnik Armije BiH, bio zarobljen na brčanskom ratištu i nakon toga je deportovan u logor u Batkoviću gdje je proveo narednih šest mjeseci.

Nakon dovođenja u Batković, Kurbašića je, kako je kazao, izvjesni Ljujić prvih deset dana stalno maltretirao i tukao. Dodao je da ga niko drugi nije uznemirivao.

Za zločine počinjene u logoru “Sabirni centar”, optuženi su Đoko Pajić, Petar Dmitrović, Đorđe Krstić i Ljubiša Mišić. Optužnica ih tereti da su tokom 1992. i 1993. tukli i fizički maltretirali ratne zarobljenike, ranjenike i civile koji su bili dovođeni u logor Batković.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini je predočilo svjedoku izjavu koju je dao 2010. godine u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, a u kojoj je naveo da ga je, pored Ljujića, tukao i Ljubomir Mišić.

Kurbašić je odgovorio da je potpisao navedenu izjavu, ali je istakao kako se ne sjeća da je Mišić bio umiješan u njegovo premlaćivanje.

- Od ostalih zarobljenika sam saznao da se čovjek koji me tukao zove Ljujić - kazao je svjedok, naglasivši da Mišića nije viđao tokom boravka u logoru.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Kurbašić je naveo da ne zna ko je upravljao logorom u Batkoviću niti je ikada čuo da neko izdaje naređenje za maltretiranje zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. novembar, prenosi BIRN - Justice Report.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije