BiH

Svjedok na suđenju Karadžiću: Arkan i njegova garda počinili strašne zločine u Zvorniku

Svjedok na suđenju Karadžiću: Arkan i njegova garda počinili strašne zločine u Zvorniku
Svjedok na suđenju Karadžiću: Arkan i njegova garda počinili strašne zločine u Zvorniku

HAG - Bivši šef policijske stanice u Zvorniku Marinko Vasilić potvrdio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, da su 1992. u tom gradu počinjeni teški zločini nad Bošnjacima, ali je za to okrivio paravojne snage kojima lokalne vlasti nisu mogle da se suprotstave.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske, Karadžić (67) optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH. Po optužnici, više stotina zvorničkih Bošnjaka bilo je ubijeno, mučeno, zlostavljano i nezakonito pritvoreno, a hiljade su prisilno premještene.

Svjedok Vasilić izjavio je da je, poslije "oslobađanja" grada, početkom aprila 1992, "komandu" preuzeo Željko Ražnatović-Arkan sa svojom "gardom", a zatim i druge paravojske poput "žutih osa".

Lokalne vlasti bile su, kako je rekao,"nemoćne da se suprotstave anarhiji i bezakonju paravojnih formacija", a policija je bila "ostavljena na milost" paravojski.

Karadžić je bio "iznenađen" kada su ga, u julu 1992, Vasilić i predsjednik SO Zvornik Brano Grujić na Palama izvijestili o haosu koji u gradu izazivaju paravojnici. Ubrzo, Karadžić je u Zvornik poslao specijalnu policijsku jedinicu, koja je pripadnike paravojski pohapsila, rekao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke Katrine Gustavson (Catrina Gustafsson), Vasilić je potvrdio da su "užasni zločini počinjeni" dok je on bio komandir policijske stanice u Zvorniku. Kao primjer, tužiteljka je navela ubistva stotine Bošnjaka u selu Drinjača, tehničkoj školi u Karakaju, domu kulture u Čelopeku i u Gerinoj klanici.

Vasilić je odgovorio da je pokušao da sa komandom Teritorijalne odbrane pokrene istragu o zločinu u Drinjači, ali da oni ništa nisu učinili.

Iako je pred sudom u Beogradu ranije izjavio da je za ubistva u Karakaju, Čelopeku i Gerinoj klanici saznao odmah pošto su počinjena jer je o tome brujao grad, Vasilić je tvrdio da je to "greška" i da je za te zločine "čuo poslije par mjeseci", kada su paravojske pohapšene, a ne nakon "dan-dva ili pet".

"Od tih 10 paravojnih formacija nije se smjelo slobodno ni disati, a kamoli komentarisati", kazao je svjedok, potvrđujući da ništa nije učinjeno da se ti zločini istraže.

"Muslimane u Zvorniku i nije mogao ubijati niko drugi do paravojnih formacija", posvjedočio je Vasilić, naglašavajući da je on tražio da se istrage sprovedu.

Položaj lokalnog rukovodstva opisao je riječima: "Mi smo bili obični zatočenici, zatvorenici". Ispričao je i da mu je vođa "žutih osa" Vojin Vučković-Žuća "stavljao cijev u potiljak", a paravojnik zvani Topola ga vodio "na strijeljanje".

Tužiteljka Gustavson je, uz predočavanje niza dokumenata, tvrdila da svjedok "preuveličava" moć paravojnih formacija u Zvorniku, koje su zapravo djelovale u koordinaciji sa lokalnim vlastima.

Svjedoka je podsjetila da je na beogradskom procesu izjavio da je Zvornik "oslobodila" lokalna TO "uz pomoć" Ražnatovićeve paravojske. Vasilić je, međutim, to negirao, tvrdeći da je "Arkan vodio tu operaciju, a Srbi sa područja Karakaja su mu asistirali".

Vasilićevu izjavu da organi RS nisu bil obaviješteni o situaciji u Zvorniku, zastupnica optužbe je pobijala izvještajem policijskog oficira Dragomira Andana koji je, poslije posjete gradu u leto 1992, obavijestio nadređene da su paravojske počinile zločine.

Odbranu pred Tribunalom, Karadžić (67), koji je optužen i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95, nastaviće iduće nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije