BiH

Svjedok potvrdio da mu je ubijen osamdesetogodišnji otac

SARAJEVO - Nekadašnji inspektor u Stanici javne bezbjednosti /SJB/ Trnovo Rade Ivanović rekao je danas pred Sudom BiH da je njegov otac, koji je imao 80 godina, ubijen 15. juna 1992. ispred porodične kuće u selu Milje kod Trnova, te da su muslimanske jedinice izvršile napad 31. jula 1992. godine i zauzele Trnovo.

Ivanović je na suđenju Edhemu Godinjaku za zločine nad Srbima u Trnovu, rekao da je od Jove Eleza, koji je bio zatvoren u garaži u selu Godinje, čuo priču da ih je čuvala policija, te da su premlaćivani.

On je rekao da je u aprilu 1992. godine došlo do podjele policije po nacionalnoj strukturi, čemu su prethodila ubistva policajaca iz mješovite patrole, prenosi Birn.

Ivanović je naveo da je čuo priču da je ova patrola zaustavila kamion na području Trnova 21. aprila 1992. godine, a da su ispod cerade bili muslimanski vojnici, koji su ubili trojicu policajaca.

"Mislim da su bili iz sastava `Zelenih beretki`", rekao je ovaj svjedok Tužilaštva.

Istog dana, kako je dodao, došlo je do podjele policije po nacionalnom sastavu. Ivanović je rekao da je po zahtjevu Srpske demokratske stranke preuzeo srpsku stanicu policije, te da su patrole bile podijeljene do 30. maja 1992. godine.

Svjedok je rekao da je vidio kako je Godinjak, koji je bio načelnik SJB Trnovo, "zastranio u smislu nacionalnog, da organizuje ljude, da ih podstiče na zlo".

Zajedno sa Godinjakom, za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova, optuženi su Medaris Šarić i Mirko Bunoza.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

U optužnici je navedeno i da su srpski civili koji zbog starosti nisu mogli napustiti svoje kuće, ubijeni u periodu od juna do novembra 1992. godine.

Odbrana će ispitivanje svjedoka nastaviti 2. decembra.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije